Medaillevondst

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Medaillevondst gaat over hoe een kleine collectie carnavalsmedailles van CV de Sjlaaibok, die via Geleen, weer terug in Amby zijn gekomen. Maar wie is de eigenaar?

Onverwachts telefoontje en bezoek

Half januari 2020 kwam er een onverwachts telefoontje van de heer John Spelthan, Geleen. Hij had in Geleen een bijzondere ontdekking gedaan, wilde dit graag delen met de inwoners van Amby en kwam daarvoor op 31 januari op bezoek. John blijkt een neef te zijn van Sjo Linkens, voormalig groenteboer, en van Toine Linkens”, voormalig stoffeerder. Deze laatste is bekend onder de naam "Lappe-Toine". Beiden hadden hun zaak in Amby. John is de zoon van hun zus Lisa, die na haar huwelijk o.a. in Stein heeft gewoond, waar John geboren is. Als kind kwam hij vaak bij familie in Amby op bezoek, met name als het Allerheiligen was. Dan was er een heuse familiereünie en ging men gezamenlijk naar kerk en kerkhof om overleden familieleden te herdenken. Die bijeenkomsten werden dan feestelijk afgesloten met koffie, traditionele Limburgse vlaaj enz. Ook de Ambysche kermis kan John zich nog goed herinneren vanuit de tijd dat deze voor het gemeentehuis werd gehouden, omdat “het Kempke” - nu Lindenplein - destijds op de schop lag.

John is een echte carnavalsvierder. Hij was lid van de Raad van Elf in Geleen, maakte prinsenproclamaties, ontwierp medailles en is tot op heden een fervent vierder. Samen met zijn eega slaat hij geen enkel jaar het carnavalsfeest over. Dit alles werd hem, zoals dat heet, “met de paplepel ingegeven”: zijn ouders waren eveneens liefhebbers van carnaval. Zijn moeder Lisa maakte in 1958 het prinsenpak van Paul Soons. Op de dag van zijn uitroepen lag zij met koorts op bed, maar naaide’s avonds om 20.30 uur nog de laatste versierselen aan Pauls prinsensteek, terwijl broer Toine naast haar zat te wachten. Het pak en de steek moesten immers op tijd in Amby zijn omdat Pauls proclamatie op het punt stond te beginnen!

Vondst

Groot was Johns verbazing toen hij op een snuffelmarkt in Geleen een handvol medailles tegenkwam, die zijn uitgegeven door De Sjlaaibök. Ze werden aangeboden door enkele mensen die huizen leegruimen bij verhuizing en/of overlijden. Hij kon het niet over zijn hart verkrijgen om deze medailles te laten liggen. Hij kocht ze op voor € 7,50 en begon te speuren naar een Ambysche contactpersoon. Via de site van de Sjlaaibök kwam hij terecht bij een redactielid van Amiepedia, met als resultaat deze anekdote. Deze negen medailles dateren uit de jaren 80 van de vorige eeuw: zie foto. Er zijn bij deze collectie tevens een medaille van “De Beerbieters” uit Borgharen, twee medailles van “De Kamelemèsters” van Ankersmit en een medaille uit 1993 van “De Piepemeekers”. Deze laatste vereniging was van de buizenfabriek van de Oude Staalwerken de Maas (VBF: Verenigde Buizen Fabrieken).

Medaillevondst; medailles in volgorde jaar van uitgifte. De medaille zonder jaartal is van 1981. Klik op de foto voor een vergroting.

Een tip die de redactie ontving is de mogelijkheid dat de medailles in de jaren 1980 - 1988 zijn uitgereikt aan een vaste medewerker of lid van de Hofkapel. In 1983 was Jan Gulikers prins en zijn eega Carla werkte toen bij Ankersmit. De genoemde medailles kunnen zijn uitgereikt op hun nieuw-prinsenbal.

Wie kan helpen de originele eigenaar te achterhalen?

Wie weet is met bovenstaande gegevens mogelijk te achterhalen wie de oorspronkelijke eigenaar was van deze carnavalsversierselen! Mail de info naar redactie(at).svgamiepedia.nl. Bedankt voor het meedenken!