Onthulling straatnaamborden in Amies dialect
De onthulling straatnaamborden in Amies dialect vond plaats op zondag 31 maart 2019. De onthulling gebeurde bij Café de Kardinaal en was georganiseerd door de Joonkheid Amie.
Geschiedenis
De Joonkheid Amie wilde al sinds hun oprichting de dialect straatnamen terug in de wijk Amby brengen. Voor de annexatie in 1970 werden enkele straten meestal in het Amies dialect genoemd door de inwoners, zoals onder andere de Kèrksjtraot, Kloestersjtraot en Sievereweeg. Echter bij de annexatie van de toenmalige gemeente Amby door gemeente Maastricht veranderen enkele officiële straatnamen waaronder de Kerkstraat en Kloosterstraat. Deze straten kregen dan wel een andere naam maar bleven door veel Ambynezen toch in het dialect genoemd worden.
Van idee naar uitvoering
Al sinds het prille begin van de Joonkheid, in 2010, was er de wens om de borden aan te passen. Om de oude straatnamen, die nog steeds gebruikt worden, weer een plekje te geven en zo een stukje historie en identiteit voor de toekomst veilig te stellen. Het heeft enkele jaren geduurd voordat het idee rijp was om uit te werken. Het bleek een uitdaging om de gemeente hierin mee te krijgen maar uiteindelijk is het toch gelukt en was er toestemming vanuit Maastricht. Vooral de secretaris van de Joonkheid Amie Patrick Souren speelde een grote rol in de realisatie van het project.
Onthulling door wethouder Janssen
De onthulling werd gedaan door Maastrichtse wethouder van Cultuur de heer Jim Janssen. In zijn speech refereerde hij naar een uitspraak minister Ollongren die het Limburgs recent als streektaal erkende. De overheid wil het Limburgs steunen. Volgens de wethouder is het nu aan de mensen om deze bal op te pakken. Het straatnameninitiatief is zo'n prachtig voorbeeld, verwoorde hij.
Daarna verwees hij naar het verbindingsstraatje tussen de Dorpsstraat en de Cramer van Brienenstraat even ten noorden van de kerk, dat vroeger het Verkesgetske werd genoemd. Meerdere straatnamen in gemeente Maastricht hebben een relatie met dieren en hij vond het mooi dat Amby nu ook een eigen 'dierenstraatnaam' had. De wethouder is geboren in de Koestraat, vandaar dat dit hem wel aan het hart gaat.
Afsluitend onthulde de wethouder het eerste straatnaambord in het Amies dialect: de Kèrksjtraot (de huidige Ambyerstraat-Zuid). Het bord kwam toepasselijk te voorschijn achter de vlag van Amby en ballonnen in de kleur van het dorp.
Selfie van Stan
Voorzitter Stan van Geffen van de Joonkheid Amie bracht het verleden samen met het heden door het maken van een selfie.
Dubbelfeest
Op dezelfde dag werd ook Amiepedia ("De vrije encyclopedie over Amby, waaraan iedereen kan meehelpen.") gelanceerd. Een plek waar het verleden én het heden van Amby wordt vastgelegd, voor en door iedereen. Mooie verhalen, filmpjes en foto's kan men terugvinden op deze site. Zie ook dit artikel over de lancering.
In de pers
Onder andere RTV Maastricht was aanwezig bij de onthulling. Op maandag 1 april werd er aandacht besteed aan de gebeurtenis in Amby. Eerst als kort nieuwsbericht en daarna in het programma Magma kwam de onthulling en lancering van Amiepedia uitgebreider aan bod.
Fotogallerij
Van deze feestelijk dag werden door Roger Essers foto's gemaakt.
Zie ook
Trivia
- Op deze dag kreeg Patrick Souren zijn eigen straatnaambord: Souren Cour uitgereikt. Dit als dank voor zijn tomeloze inzet bij het straatnamen project.