Optochtroute in de jaren 50 - 60
De optochtroute in de jaren 50-60 gaat langs een totaal andere route dan tegenwoordig. Terug naar de begintijd van CV de Sjlaaibok en hun voorloper De Sjlaaimetten.
2020
Vandaag de dag, de hoogtijdagen van ons carnaval in Amie, trekt elk jaar weer een mooie sfeervolle en kleurrijke optocht door ’t rijk van de Sjlaaibök. Zoals in de Amyer Praot al gepubliceerd zal de route ons vanaf Zorgcentrum Hagerpoort via de Hagenstraat, Ambyerstraat Noord, Severenstraat, Van Slijpestraat naar het Severenplein leiden. Waar ontbinding zal volgen voor het Gemeenschapshuis: De Amyerhoof. Onderweg worden de lokale cafés en eetgelegenheden gepasseerd, hetgeen altijd aanleiding is om een ‘look’ te laten vallen in de optocht. Deze route wordt al jaren gevolgd en het moet gezegd, er staat gelukkig altijd veel vastenaovend vierend volk langs de kant te genieten van de carnavaleske ideeën en ludieke uitvoeringen op of naast een wagen. In de loop der jaren is de route vaker aangepast. Al dan niet met succes. Maar hoe was het in het begin ?
Rond het jaar 1960
De gezelligheid en het enthousiasme zal in 1960 niet veel verschillen met de sfeer en ambiance van de huidige jaren. De route was echter anders, echt anders. Er waren meer cafés langs de route en die werden allemaal aangedaan. Van de Zwever in de Pin tot bij Gérardine en Mathieu In de Braekt op de Bergerstraat gelegen naast de autogarage Hensgens bij Mondriaan – Vijverdal. Rond de klok van 1 uur op de traditionele carnavalsmaandag stelden zich alle tractoren met wagens op bij het café Wijnands, alias Zwever in de Pin. (Eindstraat.), alle einzelgängers met of zonder kar, alle groepen uitgedost in een creatie waarbij het dorp min of meer op de hak genomen werd. De autoweg A79 is pas in 1975 geopend, dus die was er nog niet. Wel lag daar de Kuilenstraat in noordelijke richting naar ons buurdorp Rothem. Zo vertrok de optocht ook in die richting. De Kuilenstraat, tegenwoordig omgedoopt in Holstraat kwam uit nabij de Jumbo/Au Ciel. Vandaaruit ging het linksom de huidige Kuilenstraat in, om uit te komen bij het punt, wat nu de rotonde bij garage Ploemen is, zoals de volksmond ze noemde. Toentertijd een moeilijke verkeerssituatie. Al met al een zeer druk en onoverzichtelijk punt. De plaatselijke Rothemse politieman, de heer Jeukens, regelde het verkeer bekwaam en zorgde dat de Ambysche optocht zonder problemen kon passeren. Ook de Rothemse carnavalsvierders liepen uit en verzamelden zich aan de cafés o.a. De Witte Hoek om hun Ambysche carnavalsvrienden te aanschouwen.
Rook om de oren
Zoals gezegd, de heer Jeukens leidde de optocht elk jaar met veel verve over het gevaarlijke knooppunt. Maar het zat hem niet altijd mee….. Zo stond hij plotseling, ten aanschouwe van vele Rothemnaren in een dichte rookwolk. Wat was er aan de hand? Een van de deelnemende wagens beeldde de gebreken uit van de kerk van Amby, waarin met name de dakleien, die van het dak vielen, maar zeker ook de gebrekkige verwarming nadrukkelijk onderwerp van de dorpse spot waren. De creatieve vondst, om het verwarmingsprobleem aan te pakken, bleek een oude haard te zijn. Hierin werd behalve wat klein hout maar vooral ook nat stro gestookt. Elke 100m werd het vuurtje opgestookt met een bosje nat stro, hetgeen een enorm zwartgrijze wolk tot gevolg had….Ja, en toen stond die agent daar, midden op de rotonde zijn best te doen en wat gebeurde ? Natuurlijk……hij zag geen hand voor ogen, te zwijgen over passerend verkeer. Aan de reacties van de toeschouwers af te leiden bleek de stookactie een zeer lachwekkend gebeuren.
De route wordt vervolgd
Vanaf het knooppunt in Rothem trok de optocht in zuidelijke richting, via de Ambyerweg en kwam zodoende weer langs het café de Zwever. Van hieruit ging het verder zuidwaarts, helemaal door Amby tot aan de Bergerstraat. De Terblijterweg is pas veel later aangelegd. Bij elk café in de Dorpsstraat en Kerkstraat, te weten: Duyckers, Linkens, Hanssen, Pieters, Franssen, Crijns werd een noodzakelijke stop ingelast om de dorstige mens de mogelijkheid te bieden, hier iets aan dit probleem te doen. Met name de harmonie, had er een handje aan om ‘loker’ te trekken.
Sanitaire stop
Aangekomen aan de Heukelstraat bij de Jongensschool, werd de pas erin gezet. Er stonden geen huizen vanaf de Peutgensweg tot aan de eerste huizen van de Hoofdstraat ( direct ten zuiden van de Terblijterweg). Dat was reden voor alle deelnemers om op een van de wagens te springen en mee te rijden tot aan de Hoofdstraat. Maar wat bleek elk jaar weer ? Gezien het feit, dat de blazen van de deelnemers goed gevuld werden, voor en tijdens de route, moest men deze ook ledigen. En zo ontstond het beeld dat er een lange rij carnavalsvierende heren langs de afrastering van de weiden op het open koude stuk route nabij Ravenhof een sanitaire stop hielden. Jammer dat dit niet op de gevoelige plaat is vastgelegd. Hoe de dames dit probleem hebben aangepakt, wordt nagevraagd.
Het laatste stuk
Vanaf de hoofdstraat werd richting Bergerstraat de optocht weer in looptempo voortgezet. Op het kruispunt, nu Scharn-Noord, werd wederom gepauzeerd bij café Au Quattre Bras, bij Frits Janssen. Linksom nu, en na 200 m, werd de glorieuze optocht ontbonden bij het kleine maar sfeervolle café van Gérardine en Mathieu In de Braekt. En daar werd de zoveelste pint gepakt. Om naderhand de weg terug te voet te nemen naar het carnavalsgewemel in Amby. Een heerlijke optocht…..