Paasfolklore

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eierkippen.jpg

Paasfolklore laat zien dat er een groot verschil is tussen de paasviering van vroeger en nu. Zeker in 2020 met de Coronacrisis waardoor veel paasactiviteiten zoals bijvoorbeeld kerkdiensten in de Walburga kerk niet plaatsvinden. In dit artikel wordt de religieuze betekenis van Pasen niet verder beschreven. Naast algemene uitleg is het een verzameling van opmerkelijke zaken die zijn gebeurd in Amby tijdens Pasen.

Algemeen

Tegenwoordig is de paastijd een aanleiding om flink uit te pakken. Een uitgebreide paasbrunch en eieren zoeken voor de kinderen staat standaard op het menu. Hoe was dat vroeger? Waar komt de paashaas vandaan? Hoe vierde men eeuwen geleden het paasfeest?

Gekleurde eieren

Gekleurde eieren bestaan al een aantal eeuwen. De oudste Christenen zagen het ei als het teken van de opstanding: het nieuwe leven. Men kleurde de eieren in eerste instantie alleen rood. Dat zou duiden op het gestorte bloed van de verzoening. Door eieren te koken in bietensap werd de rode kleur gekregen. Later ging men ook andere kleuren gebruiken. Die kleuren hadden geen speciale betekenis maar werden gebruikt vanwege andere natuurlijke kleurstoffen (vlierbessensap, spinazie en gele uien). De kinderen werd verteld dat de kerkklokken vol met Paaseieren afkomstig waren uit Rome.

Eierdansen

De eierdans in Holland, Theodor de Bry 1611

Vroeger was eierdansen een feestelijke gebeurtenis. De eieren werden op de grond gelegd en de feestgangers moesten zo dansen dat de eieren heel bleven.

Paashaas en eieren zoeken

De Paashaas is een oud-Germaanse traditie. Het fictieve verhaal is bedacht om kinderen te belonen. Oorspronkelijk zou de Paashaas alleen eieren schenken aan kinderen die zich goed hadden gedragen. In 1682 wordt de Paashaas voor de eerste keer genoemd in de Duitse literatuur. Sinds 1825 is de Paashaas bekend in Nederland. Het verstoppen van gekleurde eieren komt voort uit die Germaanse traditie. Later gingen banketbakkers chocolade paashazen en eieren maken als lekkernij.

Eiertikken

Eiertikken in Rusland voor 1917

Een eenvoudig spel dat gespeeld wordt door twee personen. De een tikt met zijn gekookt ei tegen het ei van zijn tegenstander. Punt tegen punt of onderkant tegen onderkant. Tot eind 18e eeuw werd dit spel ook door volwassenen beoefend. Het is een spel dat in vele landen gespeeld wordt. Een variant met soms vier deelnemers wordt nu nog steeds beoefend in Ommen. Op Paasmaandag na de kerkgang wordt daar op het Kerkplein ieder jaar eiertikken gespeeld.

Getikt record uit Amby

Volgens de overlevering won Harrie Beugels uit Amby het spel eiertikken een keer met ruim 60 eitjes. Of het echt gebeurd is, blijft natuurlijk de vraag. Een journalist van het Limburgsch Dagblad vond het feit opmerkelijk genoeg om het in de krant te zetten.

Gouden bruiloft

Een gouden bruiloft vieren is niet voor iedereen weggelegd. In 1954 vierde het echtpaar Slangen-Knubben haar 50-jaar huwelijksfeest tijdens Pasen. Op zich al bijzonder maar later dat jaar vierden nog 4 echtparen in Amby hun gouden bruiloft. Een unieke gebeurtenis voor zo een klein dorp. Of burgemeester George Spauwen bij alle 5 gouden huwelijksfeesten aanwezig is geweest is nog onbekend.

Jubileum RKASV

In 1973 vierde RKASV haar 40-jarig bestaan. Tijdens het paasweekend werd het jubileum uiteraard flink gevierd. Naast de gebruikelijke zaken zoals een Heilige Mis, huldiging jubilarissen, receptie, feestvergadering en paaseieren zoeken voor de jeugd had men de oud-profs van MVV en Roda JC gestrikt. Ze speelden een heuse Limburgse Derby op het terrein van ASV aan de Heukelstraat. Daarnaast trokken de veteranen van RKASV en RVU ook nog eens hun voetbalschoenen aan. Alles onder begeleiding van Harmonie Walburga.

Aanvullingen of foto's

Aanvullingen of foto's kun je zelf toevoegen door dit artikel te bewerken. Lees ook Bewerken van artikelen of mail de info naar redactie(at).svgamiepedia.nl.