Pater Hub Gijselaers

Uit Amiepedia
(Doorverwezen vanaf Pater Gijselaers)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Hub Gijselaers (Voorkant bidprentje)

Missionaris Hub Gijselaers is geboren op 17-3-1917 aan de Dorpsstraat 114, de huidige Ambyerstraat Noord 124, uit een gezin van 14 kinderen. Als misdienaar kwam hij al vlug in aanraking met de Paters van de Afrikaanse Missiën in Cadier en Keer. Hij voelde zich snel geroepen om als priester te gaan werken in Afrika.

Hoe het begon

Als dertienjarige verliet hij het ouderlijk huis om een studie te volgen aan het Missiecollege “Nieuw Herlaer” in het Brabantse Sint Michielsgestel. In Cadier en Keer maakte hij vervolgens het gymnasium af, om daarna zes jaar te studeren in het Engelse Hastings. Tijdens de oorlogsjaren verbleef Hub Gijselaers in het voormalige klooster in Aalbeek, waar Mgr. Lemmens hem in 1942 tot priester wijdde. Zijn 1e H. Mis droeg hij op in de parochiekerk van St. Walburga te Amby op 8 maart 1942. Een feestelijke gebeurtenis die het hele dorp meevierde. Het ouderlijk huis werd versierd met papieren rozen in diverse kleuren en zgn. gouden regen.

Foto gemaakt in Ghana. Centraal op de foto zit Pater Gijselaers

Met de boot naar Afrika

Direct na de tweede wereldoorlog vertrok hij in april 1946 met de boot vanuit Antwerpen naar Afrika. Zo’n reis per vrachtschip was goedkoop en duurde meestal drie á vier maanden. Zijn werkgebied lag in de Goudkust, dat sinds 1957 Ghana heet. Hij verbleef daar van 1946 tot 1978, een lange tijd waarin hij het Geloof bracht en een ziekenhuis, scholen en kerken stichtte.

Fancy-fairs voor Pater Gijselaers

Om de vijf à zes jaar kwam hij op vakantie naar Amby en de plaatselijke verenigingen organiseerden dan een fancy-fair om geld in te zamelen. Dat was een hoogtepunt in het dorp, erg gezellig en met veel bezoekers. Behalve geld kreeg hij ook goederen, o.a. schoenen geschonken door de firma Durlinger. Grote kisten werden vooruitgestuurd naar Accra, de aankomstplaats. Meestal was voor de pater er zelf arriveerde al een gedeelte ontvreemd door de douane! Tijdens de tocht over zee werd in Amby zijn reis gevolgd via de Scheepsberichten in de Volkskrant.

Een pater met een voetbalhart

MVV was zijn favoriete club en voetballen zijn favoriete sport. Iedere maandag stuurde zijn zus hem de Sportkrant van de Limburger. Hij heeft altijd met veel plezier en toewijding als missionaris gewerkt in Ghana. In 1978 kwam hij weer voorgoed naar Nederland.

Zijn laatste missie: Pastoor in Mheer

Na een verblijf van enkele jaren in het klooster van Cadier en Keer werd hij benoemd tot Pastoor in Mheer. Met veel inzet en tot grote waardering van de parochianen oefende hij zijn ambt uit. Hij was zeer geliefd bij de inwoners. In 1992 mocht hij daar zijn gouden Priesterfeest vieren. Het hele dorp vierde feest! Zijn laatste jaren heeft hij doorgebracht in het klooster van Cadier en Keer, waar hij op 79 jarige leeftijd is overleden.

Krantenartikel uit 1971 over de spaaractie voor pater Gijselaers


Binnenzijde bidprentje pater H. Gijselaers