Patroonheilige

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beeld van de Heilige Walburga in de kerk van Konter, Luxemburg

Een Patroonheilige is een beschermheilige, schutspatroon of kortweg patroon, patrones of patrocinium genoemd. Dit is in de Katholieke Kerk een heilige of een engel die wordt beschouwd en vereerd als beschermer van een stad, land, kerk, gilde, beroepsgroep of individu.

Wat is een patroonheilige?

Vaak werd de naam van de heilige in afgeleide vorm gebruikt als naam voor het individu, de kerk, of de vereniging. In veel gevallen is deze afgeleide naam meermalen te vinden in één familie. Hij ging over van overgrootvader op zoon, van peetoom op neef. Gevolg was dat er een in familie wel in elke tak eenzelfde naam voorkwam in verscheidene variaties. Dat gold voor jongensnamen als meisjesnamen. Denk hierbij vooral aan alle varianten van Maria: Marieke, May, Marij, etc.

Twee voorbeelden

25 Februari - wordt de Heilige Walburga geëerd. Ons kerkgebouw aan de Ambyerstraat-Noord wordt naar haar vernoemd. Diverse verenigingen in ons dorp worden naar haar vernoemd.

2 Augustus - wordt de patroonheilige 'Alfonsus de Liguori' geëerd. Een ieder die de naam Alfons, Fon, Funs, Alf heeft gekregen als doopnaam, viert dan zijn naamdag. Deze naam kan afwijken van de roepnaam. Dat was en is de officieel geregistreerde naam in de basisadministratie van de gemeente.

Een persoonlijk verhaal

Patroonheilige Alfonsus van Liguori

Alphons Damoiseaux, één van de leden van werkgroep Amiepedia, vertelt een persoonlijk verhaal over zijn naamdag.

2 augustus 1959: 

Gewoon een datum uit een nog niet zo heel ver verleden. Het zou zo maar kunnen, dat jij als lezer dan je verjaardag viert. Je wordt 43, 22 81 of een lukraak andere leeftijd heb je bereikt.
Anno 2019 worden deze verjaardagen alom gevierd in onze samenleving. Uiteraard zijn er ongetwijfeld groepen die hiervan afzien op basis van religie of om andere principiële redenen.
Maar een halve eeuw en langer geleden was er ook nog een andere bijzondere dag die gevierd werd. Met name in het katholieke deel van ons land.
De dag dat je je "naamdag" vierde. De dag van je patroonheilige.

Proficiat!
En dan stond je daar 2 augustus 1959,'s-morgens, fris gewassen naast je bed. De tafel gedekt, want je wist, er viel iets te vieren. Geen kadootjes, geen slingers aan de wand, geen lang-zal-hij leve, nee maar wel een speciaal hard gekookt eitje, de tafel extra netjes verzorgd, en dan van vader, moeder, oma, je broer en zus een hand en een warme knuffel. Proficiat met je naamdag. Met je hoofd een beetje in de wolken ging je een uurtje later naar school.....Een dag voor mij apart.