Pierre Soons Timmerwerken

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pierre Soons Timmerwerken was gevestigd op de Dorpstraat de huidige Ambyerstraat Noord 138.

Pierre Soons

Pierre Soons was de zoon van Franciscus Leonardus Soons, de oprichter van Soons, Rolluiken en Zonwering en Maria Hubertina Petri. Hij trouwde met Maria Magdalena Josephina Lonis of Lonussen, een bakkersdochter uit Rothem. Hij bouwde in 1918 het huis Ambyerstraat Noord 138 waar hij met zijn gezin bleef wonen tot aan zijn overlijden in 1945.

Aanzicht Ambyerstraat Noord 138 in de jaren '20
Gezinsfoto Soons-Lonis, naast zijn vader staat de latere opvolger Léon

Oprichting Pierre Soons Timmerfabriek

Pierre en zijn broer Henri werkten bij vader in de zaak. Aanvankelijk was hij handelsvertegenwoordiger maar hij verstond ook het ambacht van timmerman. In februari 1932 stierf vader Soons. Dit leidde ertoe dat de zaak Soons Timmer- en Rolluiken gesplitst werd. Henri ging verder met de rolluiken, en Pierre met de timmerfabriek, met name gespecialiseerd in meubelen.

Splitsing van de zaak onder de twee zonen Henri en Pierre.

Verloop van de timmerfabriek

Over het bedrijf is verder weinig informatie te vinden. Wel weten we dat Pie (Pierre) in 1934 wordt ingeschakeld als taxateur om het pand te taxeren dat de gemeente Amby op het oog heeft als nieuw gemeentehuis (tegenwoordig in de volksmond 't Ajd Gemeintehoes). Blijkbaar gaat zijn expertise verder dan alleen maar meubels maken... Volgens de overlevering ging het uiteindelijk bergafwaarts met de zaken. Dit zou zijn gekomen doordat Pie weigerde een opdracht uit te voeren voor de Duitse bezetters in de oorlog. Dit heeft ertoe geleid dat de Duitsers het bedrijf zwart maakten. Of dit waar is, is niet met zekerheid te zeggen.

Overlijden Pierre Soons

Ook was hij een vroom katholiek man. Zijn verstandhouding met de kerk en pastoor was alleszins goed te noemen. Toen hij in maart 1945 overleed plaatste pastoor Bemelmans een brief in de lokale krant waaruit de persoonlijke band tussen hen bleek. Na zijn overlijden werd het ouderlijk huis verkocht en verhuisde weduwe Soons-Lonis naar Maastricht.

Léon Soons

Na het overlijden van Pierre, neemt Léon de zaak over. Léon is de zoon van Pierre. In 1951 valt uiteindelijk het doek als Léon, als kersverse vader besluit om in loondienst te gaan.

Ingezonden brief krant pastoor Bemelmans na overlijden Pie Soons 3 maart 1945
Reclame Léon Soons 1948
Trivia