Remy Evers, cabaretier

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Remy Evers

Remy Evers, opgegroeid in Gronsveld en Amby, is hard op weg een bekende Nederlandse artiest te worden. In Amby kennen we deze aankomende cabaretier echter al langer. Op de bühne van de zaal in de Amyerhoof maakte hij als “koejong” zijn debuut tijdens een carnavalszitting. Inmiddels zijn Remy’s theaterkwaliteiten niet meer met die van toen te vergelijken, dankzij talent, opleiding en ervaringen. Hoe dat zo gekomen is mogen we op Amiepedia delen in dit verhaal. We illustreren dit niet alleen met enkele foto’s; de hierbij meegenomen korte filmpjes (“shorts”) zullen de kwaliteiten van Remy Evers als jonge cabaretier zeker onderstrepen. Cabaret moet je immers niet alleen beluisteren, maar ook zien.

Jeugd

Play-back Remy met gitaar tijdens een jeugdoptreden bij de “Blokzweiters”
Remy als jonge “sjötter” bij de “broonk” in Gronsveld

Dit is een verhaal dat bij het moment van schrijven echter nog niet compleet is. We hebben het immers over een aankomend cabaretier van 32 jaar (2024). En aangezien onlangs een bekende cabaretier stopte toen hij 70 jaar werd, mogen we nog heel wat verwachten van Remy!

Remy werd geboren op 13 juni 1992 in het ziekenhuis te Maastricht (het is dus eigenlijk “ ‘ne Sjeng”), waarna hij de eerste elf jaren van z’n jeugd doorbracht bij zijn ouders en broer in Gronsveld. Dit is een dorp waar de Limburgse tradities hoog in het vaandel staan en dat ging aan Remy niet voorbij. Zo schoot hij ook op de “Vogel” van de Jeugdschutterij van Gronsveld, al duurde het hem wel erg lang eer hij aan de beurt was: hij moest wakker gemaakt worden om te schieten. In dit dorp stond Remy voor het eerst op het podium, zoals zoveel kinderen van jonge leeftijd dat doen, met een playback. Dat was tijdens de jeugdzitting van de “Blokzweiters”, de plaatselijke jeugdcarnavalsvereniging.

Al in zijn jonge jaren was Remy de entertainer van de familie. Hij kon geboeid luisteren naar de verhalen van opa Jac in Amby. Maar was hij in Rijckholt bij zijn opa en oma van moederskant, dan moesten ze hem telkens wel uit de een of andere boom halen.

Debuut in Amby

Carnavalszitting: Remy als Pieke oet de Sjtoksjtraot, met vader Joop als Vrijheidsbeeld

In 2005 verhuisde het gezin Evers naar Amby, omdat vader Joop dan wat korter bij z’n werk woonde (firma Soons Rolluiken). Joop, die in 1987 Prins Carnaval van CV de Sjlaaibok was, deed getrouw mee aan de Amiese carnavalszittingen. Deze zittingen worden, net als destijds, ook vandaag de dag nog altijd belangeloos verzorgd door artiesten van eigen bodem. Joop was lid van de Vrijgezèllige; een vriendengroep die jarenlang in een sketch de Ambyse dorpspolitiek aan de kaak stelde. En hier maakte Remy zijn debuut als levend standbeeld “Pieke”, met o.a. vader Joop aan z’n zijde.

Of hier het theaterbloed is gaan stromen staat in de sterren geschreven, maar “sjiek” vond hij het in elk geval wel.

Opleiding

Ondertussen moest er ook nog geleerd worden en ging hij naar het VMBO in Gronsveld, waar hij zijn oude jeugdvrienden vanuit dit dorp weer tegen kwam. Op die school was het met Remy in de klas voor de anderen wel eens het lastig om de concentratie erbij te houden. Enige tijd later heeft hij op het Leeuwenborg College zijn diploma “Onderwijsassistent” behaald. Goed. Hij had dus nu het diploma Onderwijsassistent op zak. Toen hij hierna met het voorstel tot een vervolgopleiding op de proppen kwam viel iedereen van verbazing steil achterover, met vader Joop voorop! Hij wilde Cabaretier worden en had zijn opleiding al uitgezocht: de Koningstheateracademie in Den Bosch.

“De Koningstheateracademie (KTA) is dé hbo-opleiding tot de cabaretier van morgen. Deze is bedoeld voor de dwarsdenker die wat te zeggen heeft over de wereld, de vreemde eend die humor gebruikt om mensen te raken, de kleinkunstenaar die z’n publiek aan het denken zet. In het theater, én daarbuiten.”

Er is heel wat water door de Maas gestroomd voordat Joop “om” was… “Jong, lier diech ’n vak! Heij kinste toch d’n boterham neet mèt verdene!” Maar toen Joop zag dat dit écht zijn grote droom was gaf hij Remy z’n fiat. Hij kon immers altijd nog aan de slag als onderwijsassistent.








Remy ging op kamers wonen in Den Bosch en doorliep de academie in vier jaar. In 2017 studeerde hij af met de voorstelling “De Totale Escalatie”. Hij deed dit toen niet als solist, maar als onderdeel van het cabarettrio “Un, Dos, Stress” - met Thijs van de Meeberg en Marco Lopes. Remy kreeg van de examencommissie een goede beoordeling, waarbij vast en zeker was gelet op zijn expressie. Het laatste jaar van zijn studie mocht hij al figureren in “Minoux”, een theaterproductie van Minou Bosua. Hiermee deed hij podiumervaring op, hetgeen zo belangrijk is voor een aankomend cabaretier.


Vol overgave op het toneel


Theaterstukken

Na de KTA begon Remy aan de productie van zijn eerste avondvullende voorstelling. Eerst ging deze over de rouwverwerking van zijn inmiddels overleden vader. Vervolgens kreeg opa Jac, die overleed tijdens de coronapandemie, een eerbetoon. Uiteindelijk, voor zijn rol in het geheel, koos hij in zijn voorstelling voor de zekerheid van vader Joop en het avontuur van Opa Jac.

Vader Joop kwam te overlijden en Remy studeerde af met “Un, Dos, Stress”. Na de academie moest hij zijn vervolgstappen gaan bedenken. Dilemma: ga je meteen meedoen met een festival of kies je een andere route om in de theaters te komen. Hij besloot om eerst te gaan groeien, te wennen als solo-cabaretier. Hij schreef voor een voorstelling van een half uur materiaal over zijn vader, over prins-carnaval worden, het dorp Amby, enzovoorts.

Cabaretpoel

Hierna heeft hij gekozen om te gaan spelen bij “De Cabaretpoel”. Dat is een gezelschap dat tourt langs de kleinere theaters in Nederland, waar jonge cabaretiers hun eerste vlieguren mogen maken. Hier, in een line-up van vier cabaretiers, speelde Remy steeds een halfuurtje en werd ook het eerste materiaal voor de Camaretten ingespeeld en gevormd.


Camaretten: prijs!

Nadat hij één jaar met “De Cabaretpoel” had getourd, had hij genoeg vertrouwen gekregen in zijn set en besloot om zich in te schrijven voor het Camarettenfestival. Dit is het oudste cabaretfestival van Nederland. Remy deed mee met zijn show “Gewoon Remy” en had groot succes: hij won in het “Oude Luxor” (theater) in Rotterdam in de finale de Jury-Prijs. Hij mocht zich nu in het rijtje van beroemde voorgangers scharen: onder meer Jandino Asporaat, Guido Weijers en Theo Maasen gingen hem voor!

Winnaar Camarettenfestival in 2019

Juryrapport

De Camaretten-jury schreef in haar rapport:

Remy Evers – Gewoon Remy.

Meteen in de eerste scène van Gewoon Remy wordt duidelijk dat Remy Evers een groot acteertalent heeft met een goed gevoel voor timing. Hier staat een sympathieke loser die de aandacht trekt met zijn ongewone manier van campagne voeren. Evers wil namelijk Prins Carnaval worden om zijn overleden vader - ook ooit Prins Carnaval - te eren. Zijn associatieve voorstelling vol fantasie is én absurd, én beeldend, én verhalend. Mooi is het lijstje dat Evers vol vuur afwerkt om bij de keuzecommissie in het oog te springen, waarbij hij de verkiezingspolitiek rondom het carnaval op de hak neemt. De opbouw van zijn programma lijkt nonchalant, maar zit heel slim in elkaar. Ook zijn veelvuldig gebruik van decor, soundtrack en rekwisieten levert mooie beelden op, evenals zijn elastieken gezicht dat nagenoeg elke expressie laat zien in “Gewoon Remy”. Ontroering en humor vechten om voorrang, hij grossiert in bijzondere beelden, wat aan het eind leidt tot een prachtig hoogtepunt.”

Bekendheid

De finalewinst heeft als groot bijkomend voordeel dat hij met de collega-finalisten mag gaan touren langs 60 theaters in het land. Maar toen kwam “corona” en werd de tour stilgelegd, om pas in 2022 weer te kunnen hervatten.

Samen met Guido Weijers aan tafel bij Johnny de Mol in de Half-Acht-Show

Inmiddels was Remy benaderd door een impresariaat (boekingskantoor), dat zijn eerste avondvullende voorstelling aan de theaters ging verkopen. Maar ook die tour werd door “corona” uitgesteld. Tijdens de pandemie overleed opa Jac. Die gebeurtenis werd vervolgens in de avondvullende versie van “Gewoon Remy” beschreven, waarmee hij in 2022 in première ging. Het was een eerbetoon aan opa Jac en vader Joop, alsmede het conflict tussen zekerheid of avontuur.

Ook leverde de winst van “Camaretten” hem erg veel publiciteit in de media op. Zo waren er tv-optredens bij L1, was hij te zien in “De Half-Acht-show” met Johnny de Mol en deed hij in 2021 mee aan de populaire tv-quiz “De Slimste Mens.”



Vrienden van Un, Dos, Stress

Cabaretposter Kerstspecial met “Un, Dos, Stress”

Ieder jaar maakt Remy een uitstapje met z’n vrienden Thijs van de Meeberg & Marco Lopes als lid van het cabarettrio Un Dos Stress. Zij leerden elkaar kennen aan de KTA en studeerden er ook af.

Ze maakten in 2021 samen een kerstspecial, waar echter niet alle theaters op stonden te wachten. Ze hadden hiermee een tour, maar na slechts èèn uitvoering kwam ook hier “corona” om de hoek kijken en werd alles geannuleerd. Hun doorzetten werd echter beloond en zo trokken ze in 2022 en 2023 met hun Kerstshow alsnog langs de theaters.


In het najaar van 2023 kwam er een einde aan de lange reeks van “Gewoon Remy”, waarmee hij op de podia van vele theaters in het gehele land stond. In Limburg en Brabant ging de kaartverkoop prima en werd zelfs de bovenzaal van het theater aan het Vrijthof in Maastricht vijf maal uitverkocht!

Het is echter niet altijd hosanna. Er zijn ook wel eens zalen die niet zo vol zitten. “Remy verkiest dan het “spelen en plezier maken met zijn publiek”, boven het annuleren van de voorstelling”, zo was te lezen in een grote recensie in Dagblad De Limburger van 2 mei 2024.

Poster cabaretshow “Stoorzender”

Naaste toekomstplannen

In 2025 heeft de vriendengroep “Un, Dos, Stress” de periode van 11 november tot aan carnaval gepland om de theaters in te gaan met hun “Carnavalsvoorstelling”. Dit wordt, uiteraard, alleen gespeeld in Limburg en Noord Brabant.

Vanaf het voorjaar van 2024 is Remy bezig met de try-outs van zijn tweede avondvullende voorstelling “Stoorzender”. Deze gaat op dinsdag 5 november 2024 in première in de bijna uitverkochte Papyruszaal van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Met deze show hoopt Remy de grotere theaterzalen in het land voor zich te winnen. Vandaar dat we dit verhaal afsluiten met de term “Wordt vervolgd”…

Ter verdere illustratie

Enkele korte filmfragmenten (“shorts”) vanuit de show “gewoon Remy”.