Rolluiken en zonwering Soons

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Soons Zonwering was gevestigd op de hoek van de Hagenstraat en de Ambyerstraat Noord. Sinds kort zijn zij verhuisd naar het bedrijventerrein Withuisveld.

Franciscus Leonardus Soons

Franciscus Leonardus Soons was de zoon van Jan Hubert Soons en Maria Anna Alofs. Hij is geboren op 29 juni 1856 te Schimmert en stamt uit een rademakers/schrijnwerkersfamilie. Zijn grootvader, Frans Wolter Soons, was de oprichter van Soons Interieurbouw, een bedrijf in 1828 te Schimmert opgericht en wat nog steeds bestaat! In 1885 trouwt hij te Amby met Maria Elisabeth Hubertina Petri. Een dienstmeid uit Schinnen die op dat moment in Amby woonde. Zij krijgen samen 8 kinderen. Hij stierf te Amby in 1932. Zijn vrouw stierf er enkele jaren later, in 1935.

Oudste foto van het bedrijf Soons. Een huldeboog van begin 1900 op de hoek Hagenstraat / Ambyerstraat Noord. Door de poort zien we een gedeelte van het pand Soons (bron: cultureel comité)
Familiefoto Soons-Petri bij 40 jarig huwelijksfeest in 1925. In het midden het echtpaar Soons-Petri omringd met hun kinderen. Staand in het midden opvolger Henri Soons (zonwering/rolluiken) en rechts zittend Pierre Soons (timmerwerken)

Beginjaren van het bedrijf Soons

In 1895 koopt Franciscus Leonardus Soons een oud huis op de hoek van de Hagenstraat en de Dorpstraat van de weduwe van de oud gemeentesecretaris Dolmans. Al snel wordt hier bij- en aangebouwd. Waarschijnlijk is het huidige hoekpand uit 1904. In de beginjaren bestaan de werkzaamheden niet enkel uit timmermanswerkzaamheden, ze nemen ook bouwprojecten aan. In 1905 winnen ze de aanbesteding van de bouw van de meisjesschool in Amby voor 14.489 gulden. In 1932 als het bedrijf bijna 40 jaar bestaat komt F.L. Soons te overlijden. Zijn twee zonen, Henri en Pierre nemen het bedrijf over. Henri gaat verder met de zonwering en rolluiken en Pierre met de timmerwerkplaats.

Woonhuis en bedrijfspand Soons voor de verhoging van het pand
Splitsing van de zaak onder de twee zonen Henri en Pierre.


Werkplaats Soons circa jaren '20

Henri (Paulus Hendrik) Soons x Anna (Anna Maria Frederique) Cornelissen

Henri Soons en Annie Cornelissen voor de gevel van Soons (privécollectie)
Bidprentje Henri Soons 1937 (Privécollectie)

Na het overlijden in 1932 van vader Soons neemt Henri de zaak over en gaat verder met rolluiken en jaloezieën. In 1922 trouwde hij met Annie Cornelissen uit Gorinchem. Het waren ongetwijfeld moeilijke jaren. Henri stond voor de moeilijke taak om het bedrijf gezond door de crisisjaren heen te krijgen. Lang heeft zijn carrière niet geduurd. Hij overleed jong, in 1937 op 43-jarige leeftijd. Zijn kinderen zijn nog jong en de zaak wordt voortgezet door weduwe Annie Soons-Cornelissen. Ondanks de tegenslag van het overlijden van Henri blijft het bedrijf niet stil zitten. De tweede wereldoorlog drukt natuurlijk de stempel op het hele economische leven in Nederland. Maar ook in deze moeilijke jaren proberen ze als goede ondernemers de omstandigheden naar hun hand te zetten. Want rolluiken helpen natuurlijk het beste tegen het gevaar van springende ramen bij granaatvuur of bombardementen...

Werkauto Soons in de jaren '30 (privécollectie)
Advertentie uit 1940 van de firma Soons

Paul Soons x Clara Kuipers

De Hagenstraat in de jaren '50, links het pand Soons.
Soons rolluiken en jaloezieën jaren 50 (foto: www.soons-zonwering.nl)
Paul Soons in zijn jonge jaren (privécollectie)

In 1948 treedt Paul (zoon van Henri en Annie) in het bedrijf. Hij runt samen met zijn vrouw Clara de zaak. In 1973 wordt het pand grondig verbouwd.

Jo Bremen x Gera Soons

Na het overlijden van Paul wordt schoonzoon Jo Bremen de nieuwe opvolger. Hij is getrouwd met Gera Soons en runnen het bedrijf nog steeds. Sinds 2006 samen met zijn zoon Jean Paul.

Soons garages met bedrijfsbus
Advertentie Soons jaren '50 /'60