Schovenlaan

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schovenlaan
Geografische informatie
Begin Ambyerstraat-Zuid
Eind Ambyerstraat-Zuid
Postcode 6225 JS
Huisnummers 11 - 140
Algemene informatie
Genoemd naar Korenschoof
Naam sinds 14 maart 1995
Bestrating Asfalt
Bebouwing Woonhuizen

De Schovenlaan bestaat sinds 14 maart 1995. Het is een lange straat in Amby Zuid-Oost. Dit gedeelte van Amby werd in de jaren '90 gebouwd en de straatnamen herinneren aan het boerenbedrijf.

Oorsprong van de naam

Korenschoven van tarwe

Een schoof van een graangewas dat is afgesneden wordt een garf, garve of korenschoof genoemd. Toen het graan met de hand werd geoogst werden de graanhalmen samengebonden. Hiervoor werd een zicht en een pikhaak gebruikt. Daarna werd dit graan samengebonden door bindsters met een handje halmen tot een schoof. Deze schoven werden dan te drogen gezet, door meerdere schoven tegen elkaar te plaatsen tot een hok.

Later kwam de zwadmaaier, waarna het gemaaide graan nog met de hand tot schoven gebonden moest worden. Met de komst van de zelfbinder was ook dit verleden tijd.

Bebouwing

Er liggen woonhuizen in meerdere bouwstijlen waarbij opvallend is dat elk deel van de U bocht van deze straat dezelfde bouwstijl heeft. Daarnaast zijn de meeste huizen gemetseld met een donkere kleur grijs bijna zwarte baksteen.

Verbinding

De straat begint vanaf de Ambyerstraat-Zuid en eindigt opvallend ook op de Ambyerstraat-Zuid. Dit komt omdat de straat in een soort U bocht vorm ligt.

Openbaar vervoer

Er bevinden zich meerdere bushaltes op deze straat. Tegenover Schovenlaan 112 ligt de bushalte met de naam Peutgensweg. Ter hoogte van Schovenlaan 54 bevindt zich een bushalte genaamd Wagenlaan. Stadsbus lijn 6 en de nachtlijn 803 richting Daalhof vertrekken vanaf deze bushaltes.