Severenplein

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Severenplein
Severenplein in de jaren '70
Severenplein in de jaren '70
Geografische informatie
Begin Ambyerstraat-Noord
Eind Ambyerstraat-Noord
Postcode 6225 AX - 6225 AZ
Huisnummers 1 - 41
Algemene informatie
Genoemd naar Huize Severen
Naam sinds 19 december 1957
Hernoemd op Asfalt
Bebouwing Woonhuizen, gemeenschapshuis en winkels
Opvallende gebouwen Amyerhoof
Overig Éénrichtingsverkeer

Het Severenplein kreeg deze naam op 19 december 1957. Het plein speelt een centrale rol in de dorpsgemeenschap. Zo worden er allerlei festiviteiten op of in de buurt georganiseerd. Ondere andere De zomerbraderie, het oplaten van de bok door de CV de Sjlaaibok en de kermis. Vroeger lag, hierop nummer 12, ook het bureau van de Rijkspolitie. Tegenwoordig is het een woonhuis.

Oorsprong van de naam

Huize Severen in 2019

De naam is ontleend aan het Huis Severen ten westen van het dorp Amby. Het omvat een omgracht herenhuis en een voorburcht. De oudste stichting dateert vermoedelijk uit het begin van de vijftiende eeuw door het aanzienlijke geslacht Van Tzievel of Van Tsieveren. De huidige architectuur wordt gedomineerd door de verbouwingen uit de achttiende en negentiende eeuw in Maaslandse renaissance, maar ook de jongste woonbebouwing uit 1996-1998 heeft het oorspronkelijke karakter aangetast.

In de buurt bestonden oude plaatselijke toponiemen zoals Severenveld en Severensteeg.

Bebouwing

Bureau Rijkspolitie Severenplein 12

De straat heeft een aantal woonhuizen in verschillende bouwstijlen. Daarnaast zijn er diverse winkels en het gemeenschapshuis de Amyerhoof gelegen.

Verbinding

De straat heeft een afwijkende vorm namelijk een soort lus met daar tussen een betegeld plein en een groen strook. De straat begint vanaf de Ambyerstraat-Noord en eindigt ook op de Ambyerstraat-Noord.

Zie ook