Sjlaaiblaad

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sjlaaiblaad poster uit het seizoen 2020-2021

Sinds jaar en dag is ’t Sjlaaiblaad hét medium voor CV de Sjlaaibök om de inwoners van Amby te bereiken. Het is een krantje dat 1x per jaar verschijnt voorafgaand aan carnaval. Het Sjlaaiblaad staat garant voor ‘’kwatsj’’ en ‘’sjeile zeiver’’. Niet altijd even politiek correct, maar het advies is dan ook om alles met een flinke schep zout te nemen. Op die manier wordt de Ambyse bevolking al opgewarmd voor de komende carnavalsdagen.

Voorzijde van 't Sjlaaiblaad uit 2019-2020

’t Sjlaaiblaad?

Het doel van ’t Sjlaaiblaad is om op een ludieke, carnavaleske manier het voorgaande jaar door te nemen en alles wat met het nieuwe carnavalsseizoen te maken heeft te verkondigen. Denk hierbij aan de foto’s van beide prinsenparen, voorstellen van nieuwe leden van de raad van 11 en het carnavalsprogramma. Ook zitten er een aantal vaste rubrieken in, zoals oude foto’s van vroeger, een carnavalsrecept en een afscheidswoord van beide aftredende prinsenparen.

2020-2021: Speciale editie

Corona gooit roet in het eten van carnavalsseizoen 2020-2021. Geen carnaval dit jaar. En ook het afgelopen jaar is er maar weinig gebeurd waarop een leuke manier teruggeblikt kan worden. Maar voor de sjlaaiblaadredactie geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. In tegendeel. Dit jaar moet er ‘geknald’ worden. Er werd gezocht naar iets dat verbind, dat zichtbaar is. Al snel kwam het idee om een vastelaovensposter te maken. Maar niet zomaar 1, deze is anders dan alle andere posters omdat je hem zelf nog mooier kunt maken. Om uit te dragen hoe mooi de Amiese carnaval kan zijn kan iedereen zijn of haar mooiste herinnering aan de carnaval op de voorkant plakken. Dat kan een foto zijn, een medaille, bonnetje van de jas, noem maar op. En nog leuker, plaats je poster op sociale media via de #Bokkejach.

Uitsnede van de Bokkekaart waarop iedereen zijn of haar poster kan aanmelden, zodat een leuke speurtocht ontstaat voor de kinderen

Bokkejach

Speciaal voor de kinderen is er een speurtochtelement aan toegevoegd. Ga opzoek naar de posters in Amby. Via deze link: bit.ly/Bokkejach2021 kan iedereen zijn poster opgeven en houden we op de kaart: bit.ly/Bokkejach bij waar er allemaal posters hangen. Dus geef maar door! Hangt hij bij jou ook al op?

’t Blaad door de jaren heen

’t Sjlaaiblaad kent al een lange geschiedenis. In 1977 verscheen ’t eerste officiële Sjlaaiblaad bij het 2x11 jubileum. Maar eigenlijk bestond het al langer. In de begin jaren ‘70 werd ook al een drukwerk uitgegeven, maar nog zonder specifieke naam. Sinds die beginjaren is veel veranderd aan het ‘uiterlijk’ en is ’t Sjlaaiblaad altijd met de tijd meegegaan. Zo werd in 1980 overgestapt op wat we nu een krantformaat zouden noemen. Begin 2000 onderging ’t blad weer een transformatie en werd ’t Sjlaaiblaad blauw-wit ipv zwart-wit. Vanaf seizoen 2016-2017 is de laatste gedaanteverwisseling doorgevoerd en werd het blad meer een ‘glossy’. Dit jaar, zoals bekend, geen boekwerk maar een unicum: een prachtige poster.

't Sjlaaiblaad door de jaren heen. Willekeurige exemplaren gekozen vanwege hun stijl. Helemaal links de kleine boekjes uit de jaren '70. In het midden de edities uit de jaren '80 en jaren '90 en rechtsboven rond het millenium