Slagerij Habets

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Slagerij Habets logo.jpg

Aan het begin van de vorige eeuw vestigde zich Laurentius Habets gehuwd met Maria Jacobs als slager in Amby, zij openden de Slagerij Habets in de toenmalige Kloosterstraat, nu Longinastraat 102.

Familie Habets: Lerang, Maria, Gerda en Eduard.

Uit dit huwelijk werden 2 kinderen geboren Eduard (E) Habets en Gerda Habets. Gerda trouwde met de laatste Gemeentesecretaris van de Gemeente Amby Martin Lamkin.

Nieuwe slagerij

In 1926 bouwde Lerang (laurentius) Habets een nieuw huis gelegen aan de Dorpsstraat 23, met als doel aldaar een nieuwe slagerij te openen. Eduard Habets huwde op 19 november 1945 met Maria Neven in Bemelen, samen dreven zij na hun huwelijk de slagerij. Uit hun huwelijk werden Laur (1949), Luc(1952) en Han (1955) geboren, waarvan overigens alleen de laatste het slagersmes ter hand heeft genomen.

Na de Tweede Wereldoorlog

In de tijd van opbouw na de Tweede Wereldoorlog was er voor de mensen van Amby volop keuze in de middenstand, zo waren er 5 slagerijen: Wintjens Dorpstraat 123 (nu Snack Point), Gebr. Claessen Dorpstraat 50 (is nog steeds in bedrijf, gerund door Geert Claessen), Habets Dorpstraat 23, Creuwels Hoofdstraat (nu Ambyerstraat Zuid 22) en Peters gelegen aan de Bergerstraat (nu huisnummer 66). Dus om het hoofd boven water te houden moest er naast de winkel, ook nog "uitbreng"zijn; Eduard was kind aan huis in Amby en omgeving en zo waren er klanten in Rothem, Meerssen, Limmel, Scharn en Bemelen. Overigens was het gemeen goed dat er uitbreng was, zo waren de Bakkers Willems, Nijsten en van de Weerdt, en de drankenhandel Jos (Sjoke) Gulikers dagelijks op route.

Tot halverwege de 60-er jaren werd er aan huis geslacht, iedere maandag kwamen de boeren met de varkens, waarna de keurmeester het vlees kwam keuren en vervolgens moesten het aantal geslachte kilo's vlees "ingeklaard" worden bij het Gemeentehuis. Later gebeurde de slacht in het gemeentelijk slachthuis in Maastricht. Daarna kon Eduard aan de slag, met het maken van vleeswaren, vrijwel alles werd in eigen slagerij geproduceerd, specialiteiten waren zeker het Gebraden gehakt, de zure Kalfspastei en zeker de bloedworst in de winter, waarvoor vele klanten speciaal naar Amby kwamen. Vindt je nu bij de slagers een keur aan kant en klaarmaaltijden, vroeger was dit hoogst zeldzaam al was de kant en klare Tête de veau van Maria uit eigen keuken al een voorloper op dit concept. De plaatselijke jeugd kwam graag bij Maria voor de "kemmisie's " want Maria had altijd voor iedereen een sjeifke boterhammeweursj.

Laatste jaren slagerij Habets

De winkel werd twee keer verbouwd in 1963 toen de gekoelde vitrine haar intrede deed en in 1971 toen zoon Han in het bedrijf kwam werd de winkel uitgebreid met het aangrenzende portiek om de uitbreidende klanten meer te kunnen bieden. Eduard werd in 1974 ernstig ziek en omdat Han nog te jong was werd besloten om in 1975 de bedrijfsactiviteiten de beëindigen, om samen met Maria nog enkele jaren te kunnen genieten in hun huis aan de van Slijpestraat.

Eduard overleed op 20 juli 1977 na een zwaar ziekbed, Maria behaalde de gezegende leeftijd van 95 jaar en overleed op 24 april 2015.