Storm Eunice waait in februari 2022 ook over het kerkhof

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De oude beeldbepalende boom op de hoek van het kerkhof

De storm Eunice die op 19 februari 2022 over onze omgeving raasde, heeft ook in Amby zijn sporen achtergelaten. Hoewel in Limburg “slechts” code geel van toepassing was, legden diverse bomen in het Severenpark het loodje en verloor Amby een beeldbepalende boom.Bouw nieuwe kerkhofmuur

Na de verbouwing van de H. Walburgakerk in 1956 werd in de begin jaren zestig de muur rond het kerkhof bij de H. Walburgakerk gemetseld. Binnen deze muur, op de hoek van de Cramer van Brienenstraat en Severenstraat-zijde, werden conifeerachtige naaldbomen geplant. Om precies te zijn, Thuja occidentalis Brabant, ook bekend als de Westerse Levensboom. In diezelfde periode zijn op het kerkhof op diverse plaatsen meerdere exemplaren van deze conifeersoort geplant, die door verschillende oorzaken, o.a. herschikking van de graven, eerder het loodje hebben gelegd. De laatste boom, die opgroeide tot een memorabele hoogte van 12 meter bij een omvang van 4 meter, heeft de storm Eunice helaas niet overleefd Er braken delen van de stam af en die vonden hun weg langs een rij graven. De schade hieraan bleef gelukkig beperkt, maar de boom was zo instabiel geworden dat omhakken de enige optie was.

Beeldbepalende boom

Geveld door storm Eunice, februari 2022

Als je vanaf de Severenstraat Amby binnenkwam was de boom zeer beeldbepalend. Een alle seizoenen groene pracht, die met zijn hoogte concurreerde met de kerk. Op warme dagen wierp hij in de namiddag een verkoelende schaduw over het kerkhof. De boom werd regelmatig gecontroleerd door het onderhoudsteam van de kerk onder leiding van Piet Keijmis en vertoonde uiterlijk geen zwakke plekken.

Gevallen langs de grafstenen

Helaas werd Eunice de boom fataal en is deze inmiddels verwijderd. Er komt ongetwijfeld een boom voor in de plaats. Op de foto’s zien we de boom in volle glorie en de omgewaaide delen op het kerkhof.