The Rythmic Boys

Uit Amiepedia
Ga naar: navigatie, zoeken
The Rythmic Boys

The Rythmic Boys was het eerste naoorlogs orkest uit Amby. Het orkest werd in september 1944 opgericht door No Goessens. Hieronder vertelt No Goessens zijn verhaal: "Terug naar die onvergetelijke tijd van toen."

Oprichting

The Rythmic Boys, een naam die de meesten onder ons anno 2019 niets zegt. Anders wordt het als we teruggaan naar de jaren 1944-1945 en daarna. Ook nu dus 75 jaar geleden. Toen was dit het eerste naoorlogse orkest uit Amby, een swingende band met een zeer gevarieerd muziekprogramma.

De bezetting was als volgt: Accordeon: No Goessens, oprichter en leider; Klarinettist: Bèr Dreesen; Pianist: Paul Soons; Slagwerk: Chris Vries; Zang: Harie Vleugels; op de achtergrond met Gitaar: Tous v.d. Linden.

Vrijwel direct na de bevrijding in september 1944 werd gestart met repeteren, een week bij Paul Soons en de andere week bij Bèr Dreesen thuis daar stonden de piano’s. Tijdens deze repetities was er veel belangstelling van omwonenden, Amerikaanse en Engelse militairen, die voor het eerst in volle vrijheid konden luisteren naar de hits van toen, onder andere Amor, Swinging on a Star, Good Night Sweetheart, (dit was altijd ons slotnummer) en de topper uit die tijd “In the Mood”. Sommige toehoorders konden het niet nalaten en maakten spontaan een dansje op de straat. Om deze topper goed in het gehoor te krijgen en op papier te kunnen zetten ging de band driemaal naar de film Sun Valley Serenade in Maastricht.

Eerste optreden

Na precies negen maanden van intens repeteren hadden we een behoorlijk muziekrepertoire en traden de Rythmic Boys naar buiten op, en wel in Meerssen waar het eerste bloemenbal werd gehouden in de hoteltuin Notten, in de Bunderstraat op kermiszondag 4 juni 1945.

Krantenartikel De Geulbode Rythmics boys 1945
Advertentie Rythmics boys 1945

Dit ten behoeve van de herrezen harmonie en georganiseerd door com. Ronde van Meerssen. Vanwege het enorme succes werd de band ter plekke gevraagd voor de maandag- en dinsdagavond. We werden nota bene met taxi’s vanuit onze woonplaats opgehaald en het eten stond klaar in hotel Notten, wat een service voor die tijd. Op dat succes in Meerssen speelde de harmonie van Amby natuurlijk direct in en organiseerde op zondag 17 juni 1945 haar eerste openlucht Bevrijdingsfeest in de huisweide van de familie Huntjens, een dag om nooit te vergeten samen met onze Amerikaanse en Engelse bevrijders. Hier is ook deze enige foto van de band gemaakt met op de voorgrond nog even zichtbaar het portret van koningin Wilhelmina afkomstig uit het gemeentehuis van Amby.


Bevrijdingszegetocht

Daarna begon voor de Rythmic Boys de Bevrijdingszegetocht. Er volgden vele openluchtbals en andere optredens, zoals in Meerssen bij de Gaasketel (achter het station), in de Kookstraat, in Bunde, waar we moesten vluchten voor de regen naar zaal Vossen, (de piano werd vervoerd per kruiwagen), zo ging dat toen, in Cadier en Keer, het paviljoen in Heer voor de politie district Zuid Limburg. Hier arriveerde de band in een zwarte Citroën Traction, die de hele oorlog bij de familie Soons onder stro verstopt had gestaan en bestuurd werd door zoon Paul, onze pianist. Hij was toen 17 jaar en ons jongste lid. Zo volgde hotel Modern in Maastricht, voor de Rijksverkeers Inspectie, Terminus voor de kegelclub P.L.E.M., de meisjesschool in Amby, voor de Engelse militairen en een concert voor de Amerikanen, die gelegerd waren in de zaal boven de toenmalige jongensschool. De hele zaal stond vol met legerbedden en glunderende Amerikanen (prachtig toch) Ook kwam er nog een gezellige middag voor de kinderen en zusters van Huize Severen, aangeboden door de Amerikanen (veel eten en drinken). Als dank voor onze muzikale bijdrage die dag kreeg de band toegang tot het Amerikaanse bal s’avonds, opgeluisterd door een Amerikaanse Bigband die gelegerd was in Duitsland. De muziek, de zogenaamde Hit-Kit boekjes (tekst en muziek) kreeg de band van de Amerikaanse militairen. De gemeentesecretaris Lamkin zorgde ervoor dat wij originele bladmuziek rechtstreeks uit Amerika kregen.

De bevrijding destijds was een te gekke tijd, daarom is het voor mij in het kader van de 75-jarige herdenkingen en herinneringen een genoegen om nog eens even terug te keren naar die "Onvergetelijke tijd van toen."

Brief Harmonie Meerssen Rythmics boys 1945
Zie ook

Externe link