Verdwenen straatnamen van Amby

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
stratenplan 1967

Verdwenen straatnamen van Amby geeft een inzicht waarom een aantal straten van de gemeente Amby tegenwoordig niet meer bestaan in de huidige wijk. Zie ook het overzicht van alle verdwenen straten.

Oude straatnamen

Op 1 juli 1970 de dag dat de gemeente Amby werd opgeheven, verdwenen ook een aantal straatnamen. Deze oude straatnamen worden echter door de oudere bewoners nog steeds regelmatig gebruikt. Een van de oudste vermeldingen van een straatnaam in de omgeving Amby vinden we terug op een kaart van het beleg van 1632 waarop de Molenweg staat aangeduid.

Gemeentegrens

Het stratenplan van 1967 laat zien dat er destijds een aansluiting met de huidige A2 - A73 gepland was vanaf de Westrand. Op dit stratenplan is door middel van een stippellijn de toenmalige grens van de gemeente Amby aangegeven.

Dubbele straatnamen Amby en Heer

De straatnamen die we thans kennen zijn ontstaan uit de gemeentewet van 29 juni 1851. Maar velen bestonden al veel langer in de volksmond. Door de annexatie van Amby in 1970 was er een reden, welke in die gemeentewet van 1851 wordt genoemd, om straatnamen te veranderen. Diverse straatnamen van Amby werden daardoor opgeofferd omdat deze straatnamen ook in de gemeente Heer voorkwamen. De reden van het besluit om de straatnamen in Heer wel te handhaven en in Amby niet, is onbekend.

Dorpsstraat 1900
Ambyerstraat Noord 2018
Ambyerstraat Noord 2000

Zie ook