Vlag van Amby

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De vlag van Amby. Tot 1955 had de zelfstandige gemeente Amby nog geen eigen vlag. Bij raadsbesluit van 27 april 1955 stelde de gemeente een gemeentevlag vast “in de kleuren wit en rood in verticale banen met de kleur wit aan de broekzijde”.

De vlag van Amby zoals vastgesteld in 1961 door het gemeentebestuur

Een eigen vlag. Goedkeuring vereist

Hoe kom je aan zo’n vlag in haar samenstelling van kleuren, zal misschien menigeen zich afvragen. Elke gemeente heeft de vrijheid om een vlag samen te stellen, maar daarvoor moet de Hoge Raad van Adel wel goedkeuring verlenen, net zoals de Hoge Raad van Adel ook het Wapen van een gemeente vaststelt resp. goedkeurt.

De eerste vlag van Amby

Tot 1955 had de zelfstandige gemeente Amby nog geen eigen vlag. Bij raadsbesluit van 27 april 1955 stelde de gemeente een gemeentevlag vast “in de kleuren wit en rood in verticale banen met de kleur wit aan de broekzijde”. Op 29 april 1961 schrijft het Provinciaal Bestuur van Limburg echter inzake “de samenstelling van vlaggen van gemeenten en waterschappen” dat het voorstel van de gemeente Amby een “doublure is van een reeds elders bestaande gemeentevlag, alsmede dat meerdere Nederlandse gemeenten vlaggen voeren welke uitsluitend bestaan uit combinaties van rode en witte banen of vlakken”.

De gemeenteraad besluit daarom op 23 februari 1962 – conform een advies van de Hoge Raad van Adel – een nieuw model gemeentevlag vast te stellen waarvan de beschrijving als volgt luidt: Rechthoekig, bestaande uit vier horizontale banen in de kleuren van boven naar beneden geel, rood, wit en zwart. De hoogte der gele en zwarte banen is ieder 1/8 van de totale hoogte van de vlag en de hoogte van de rode en witte banen ieder 3/8 van de totale hoogte. Van belang hierbij is dat overwogen wordt, dat de, aan de oorspronkelijke kleuren rood en wit, toegevoegde kleuren geel en zwart, tevens voorkomen op het wapen van de gemeente. Overigens, deze originele vlag bestaat nog steeds en wordt netjes opgeborgen en gekoesterd door dhr. H. Habets.

Raadsbesluit uit 1961 waarin de kleurstelling en vorm van de nieuwe vlag van Amby wordt vastgelegd

Carnavalsvlag?

Harmonie St. Walburga tijdens de processie in 2019. Voorop wordt de Nederlandse en Ambyse vlag gedragen

Sinds 23 februari 1962 voert de gemeente dus deze vlag. Aanvankelijk wapperde deze vlag alleen aan het gemeentehuis. Maar daar kwam verandering in door de carnavalsvereniging De Sjlaaibök die het gebruik en de inburgering van de gemeentevlag een boost gaf door medio jaren '90 op vrij grote schaal vlaggen te laten maken door de dames (“vrowluij”) van de Raad van Elf en ze vervolgens te verkopen. Marieke, de echtgenote van Arno Custers, maakte al in de jaren '80 enkele grote exemplaren, waarvan 2 voorzien werden van een zwarte bok. Deze worden jaarlijks bij de grote en jeugdprins opgehangen ter versiering van de prinselijke residentie.

De vlag wappert nog steeds

Nu nog worden elk jaar weer vlaggen genaaid en verkocht. Het is niet zo vreemd dat veel mensen denken dat het de carnavalsvlag van Amby is. Het is een prachtig gezicht als de optocht door de straten van Amby trekt en aan heel veel huizen wappert dan de Ambysche vlag; dan is het echt feest in Amby. Maar ook als de processie door de straten van Amby trekt zie je de Ambysche vlaggen veelvuldig vanaf de gevels wapperen. Jaar in, jaar uit, worden door een aantal “vrowluij” van de Sjlaaibök nieuwe Ambysche vlaggen genaaid en die vlaggen vinden elke keer weer gretig aftrek. (Info bij CV De Sjlaaibök.)

Zie ook

  • Gemeentewapen voor meer informatie over het wapen van de gemeente Amby