Vredeslicht

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ook in 2013 werd het Vredeslicht veilig en wel naar de kerk in Amby gebracht

Sinds 1986 wordt jaarlijks het Vredeslicht vanuit de Geboortekerk in Bethlehem ontstoken door een kind en daarna verspreid door kinderen over de hele wereld. De centrale plaats in Europa is de parochiekerk van Donaufeld in Wenen. Daar komen scouts uit zo’n 20 landen bijeen om het Vredeslicht verder in Europa te verspreiden. Zo ontstaat er al meer dan 25 jaar vlak voor kerstmis vanuit dat ene kleine vlammetje een oceaan van licht. Voor even vormen die vlammetjes samen een vuurtoren, die in het donker ons de weg wijst naar de vrede. Ook duizenden scouts uit de hele wereld geven het licht in de tijd voor kerst aan elkaar door. Zo vormen zij samen een keten van licht, als teken van vrede en vriendschap.

Ophalen Vredeslicht samen met kapelaan Anu

De eerste editie

Op 23 december 2011 heeft Scouting Amby voor de 1e keer het Vredeslicht naar Amby gebracht. Enkele scouts hebben het licht, dat ieder jaar ontstoken wordt in Bethlehem, opgehaald bij het klooster in Baelen (Eupen, België) en te voet naar Amby gebracht; een zeer pittige tocht van ongeveer 50 km. Vervolgens hebben de leden van Scouting Amby op de Amiërheij de fakkels ontstoken en zijn via de Bodemsweg naar beneden gelopen. Een prachtig schouwspel was hiermee zichtbaar vanaf de Molenweg. Harmonie St. Walburga begeleidde de groep onder muzikale klanken, met achter hen een zee van licht, naar het Severenplein. Aansluitend aan de tocht vond in de Amyerhoof een feestavond plaats.

Foto gemaakt bij de start van de tocht in klooster GarnstockGeld inzamelen voor het goede doel

Bij de tweede editie, in 2012, heeft Scouting Amby met het halen van het Vredeslicht geld ingezameld voor Serious Request (een samenwerking tussen het Rode Kruis en Radio 3FM). Drie DJ’s hebben zich in de dagen voor Kerst een aantal dagen opgesloten in het Glazen Huis en draaien daar 24 uur per dag plaatjes voor het goede doel. Ze mogen in die zes dagen niets eten. Allemaal om geld op te halen voor een stille ramp. De jaren daaropvolgend zijn scouts of sympathisanten van Scouting Amby telkens het Vredeslicht gaan halen. De eerste jaren bij het klooster Garnstock in Baelen, vervolgens een aantal jaar in de protestantse kerk in Eupen. De laatste twee jaar wordt het Vredeslicht gehaald in de Dom van Aken en van daaruit te voet naar Amby gebracht.

Speciale editie

De 10e editie in 2020 zou een speciale editie worden. De tocht en aankomst van het Vredeslicht zou het startsein zijn geweest voor het 75-jarig jubileum van Scouting Amby in 2021. Helaas heeft de coronapandemie roet in het eten gegooid. De speciale editie is doorgeschoven naar 2021 waarbij dit keer alle scoutinggroepen uit de regio Maastricht en Mergelland waren uitgenodigd. Ook deze editie kan door de coronapandemie geen doorgang vinden. Een kleine groep haalde nu het Vredeslicht op in Aken.