Wandelen langs de randen van Amby

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wandelen langs de randen van Amby


Tijdens de Coronaperiode van 2020-2021 ben ik net zoals veel mensen meer gaan wandelen. Ik heb de randen langs Amby opgezocht en het viel mij op dat er best veel toegangswegen naar Amby leiden, zowel verhard als onverhard. Met een Iphone op zak ben ik ze gaan fotograferen. De meeste zijn wel herkenbaar. Sommige bestaan nog maar uit een klein gedeelte en zijn daardoor misschien moeilijker te herkennen. Klik op de blauwe naam onder de foto's voor de achtergrondinformatie van de betreffende straat.vanaf de Kuitenbergweg de veldweg naar de Ambyerheide
paadje Witte Vrouwen Veld: Pastoor Jacobsweg (Kerkhofpaadje)


vanaf de Ambyerheide naar de Bodemsweg
vanaf de Meerssenerheide richting Amby: de KoedreefEen kort verhaaltje bij een enkele foto

Foto B: ’t Pötsje

Vroegere veldweg “’t Pötsje” was een doorsteek vanaf Meerssenerweg Kruisdonk achterlangs het huis van Anna Vreuls en kwam uit in De Pin, tegenover de boerderij van Jaques Dassen. Langs deze veldweg lag een waterbron midden in een waterrijk gebied. In de zomer bivakkeerden er zigeuners, toen nog met paard en woonwagen. Met een lege kruik gingen ze melk kopen bij Dassen en kwamen niet alleen met een volle kruik melk terug, maar ook de nodige eieren verdwenen in de melkkan en geen mens die dit zag.

Foto F: ’t Vrouwenveldgetske oftewel de Pastoor Jacobsweg

Het “Vrouweveldgetske” was een doorsteek vanuit het Witte Vrouwenveld vanaf de vroegere kwekerij van Jo Lemmens en kwam uit op de Ambyerstraat-Zuid. Van deze doorsteek werd niet alleen overdag maar ook vooral ‘s avonds laat gebruik gemaakt, laten we maar zeggen “voor van alles en nog wat”. Als je ‘s avonds laat met de fiets (meestal zonder licht) terugkwam van Maastricht, werd vaak voor deze doorsteek gekozen. Niet alleen omdat het de kortste route was, maar zo liep je de minste kans om door de politie te worden aangehouden en meestal ging dat goed. Maar soms, verscholen tussen de meidoornhaag in een scherpe bocht op die plek, stond er dan toch een “dienstklopper “ met zijn zaklampje en dan was het: “Halt! Politie. U hebt geen licht”. En gelijk werd er een bekeuring uitgeschreven, want van een waarschuwing was toen geen sprake.

Trivia

Andere toegangswegen van/naar Amby?

Misschien bestaan nog meer gedeeltes van vroegere toegangswegen? Maak er een foto van en stuur hem op naar redactie@amiepedia.nl, dan zetten we deze er graag bij.

Verhalen bij de andere foto’s?

Zo mogelijk weten lezers van amiepedia een leuke anekdote te vertellen bij een of meerdere andere gefotografeerde invalswegen. Stuur dit a.u.b. op naar redactie@amiepedia.nl, dan zetten we dit verhaal er ook heel graag bij.