Wonen aan de Cramer van Brienenstraat

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als een echte Amiese, geboren in de Kloosterstraat - nu Longinastraat - was ik o zo blij toen mijn vriend, een echte Sjeng, mee op zoek ging naar een huisje in Amie en we dat ook vonden in de Cramer van Brienenstraat. In 1977 gingen wij er als “echt”paar wonen en zijn er nog steeds heel gelukkig. Het is best een lange maar zeker geen saaie straat, waar in de loop van de tijd veel veranderd is. Zullen we er even doorheen lopen?

Zuidzijde

Cramer van Brienenstraat zuidzijde, hoek Severenstraat

We beginnen aan de kant van de Severenstraat met rechts het kerkhof. Links stond, naast Huize Kampveld (later in de volksmond ook wel “Villa van Leufkens” genoemd), een schattig huisje, waar eerst dhr. en mevr. Seijben en later de familie Huijnen woonden. Dit huisje werd op een gegeven ogenblik afgebroken en er kwamen gezinswoningen (koopwoningen) voor in de plaats, die je nu kunt zien tegenover het kerkhof. Aan dezelfde kant was ook een ingang van de toenmalige kleuterschool “de Doolhof”. Aan de overkant ligt het Verkesgetske, dat ook hoort bij de Cramer van Brienenstraat en een mooi doorloopje is naar de Ambyerstraat Noord. Op de hoek lag de garage van Rosier en links daarvan, aan beide zijden van de straat, duplexwoningen. Links staan nog twee van deze duplexwoningen, maar rechts werd alles afgebroken en kwam er een groot appartementencomplex met een eigen naam: “De Martin Lamkincour”.

Severenplein

Blik op de Amyerhoof vanuit de Cramer van Brienenstraat

We komen aan bij het Severenplein, waar links gelukkig nog een stukje groen helemaal tot aan de Westrand loopt. Rechts is de grote parkeerplaats en het gemeenschapshuis “Amyerhoof”. Vroeger had deze een ingang aan onze straat, maar die is er niet meer; het is nu de terrasdeur.

Voortuintjes

Groene voortuintjes fleuren de straat iets op (ook in de winter)

Naar het groen in de straat is het vanaf hier ver te zoeken, maar gelukkig hebben alle huizen aan de linkerkant een voortuintje. En omdat het een lange rij huizen is, oogt het toch nog een beetje fleurig. Dit waren tot aan de Frans Halsstraat allemaal huurhuizen, maar zo stilletjes aan heeft woningbouwvereniging Maasvallei bewoners de kans geboden om hun huis te kopen, hetgeen een aantal huurders heeft gedaan. Op het laatste stukje aan de linkerkant van de Cramer van Brienenstraat werden nog twee blokken koopwoningen gebouwd en van één van deze werden wij de trotse bezitters.

Verdere bouw

Aan de rechterkant werd er rond 1969 een compleet nieuwe “wijk” gebouwd, genaamd De Walburg. Vanaf de huizen naast het gemeenschapshuis tot In de O - voor 1967 werd dit “De Doei” genoemd - deelde men onze straat in tweeën. Rechts vind je De Walburg, genummerd in blokken van acht, en links de Cramer van Brienenstraat. Voor postbodes, bezorgers en bezoekers is dit alles een waar puzzelstukje…

Druk

Verkeersdrukte in de Cramer van Brienenstraat, nabij de hoek met De Walburg

Onze straat is best een drukke straat waar weinig plek is om kinderen te laten spelen. De vele zijstraten maken het er ook niet veiliger op. Ooit heeft zelfs de bus hier nog doorheen gereden en daar was deze straat toch echt te smal voor.

Zo zijn we aan het einde gekomen van de wandeling door onze vrij lange Cramer van Brienenstraat.

Ons buurtstukje

Cramer van Brienenstraat noordzijde, hoek Westrand

Ik kan natuurlijk alleen maar over ons stukje spreken. Het is hier aan de noordzijde een hechte, fijne buurt. We zijn er voor mekaar in vreugde en verdriet. We maken het samen gezellig en letten een beetje op elkaar. We hebben daartoe o.a. een buurt-app aangemaakt en dat is heel handig in tijden van vakanties of het maken van afspraakjes om samen iets leuks te doen.

Slot

Leuk dat jullie met me mee liepen. Wij hopen nog heel lang te mogen wonen in ons huisje “Wel te Vree” in de Cramer van Brienenstraat.

Voor een totaalindruk is onderstaande slideshow toegevoegd: de wandeling door de Cramer van Brienenstraat van zuid (Severenstraat) naar noord (Westrand).