Wonen aan de Kershegge

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wonen in de Kershegge. In de jaren negentig van de vorige eeuw is Amby uitgebreid met het Plan Amby Zuid oost: “een tuinwijk in het Heuvelland”, zo stond beschreven in de brochure van projectontwikkelaar Trichter Onwikkelings Maatschappij. Deze nieuwe straat (wijkje) werd de Kershegge genoemd.


Tussen de getskes

Brochure nieuwe woningen aan de Kershegge

Een van de kenmerken van dit nieuw te bouwen stukje Amby was dat de oorspronkelijke haagpaden, in goed Amies “de Getskes en Sjteigkes” genoemd, behouden zouden blijven. Zo werd aan de achterzijde van de Longinastraat (Kloosterstraat) en tussen het “getske” dat van daaruit naar de v.m. jongensschool aan de Ambyerstraat-Zuid (Kerkstraat) liep, de Kershegge gesitueerd.


Een wetenswaardigheid: dit “getske”werd in de zestiger jaren van de vorige eeuw door de schooljeugd het “Lousberggetske” genoemd. De reden hiervan was dat “meister” Sjang Lousberg erop toezag dat de schooljeugd niet van dit getske gebruik maakte - althans ter plekke niet bleef “hangen”- en via de Ambyerstraat Zuid (Kerkstraat) huiswaarts ging. Zelf woonde hij in de Longinastraat en maakte dagelijks gebruik van zijn "eigen getske”.


Waar voorheen de fruitweides van boer Karel Limpens lagen kwamen de nieuwe bouwkavels. Mevrouw Bertha Limpens heeft de toekomstige nieuwe bewoners toen herhaaldelijk op het feit gewezen dat zij bouwden op háár grond.

Oorspronkelijk stond in de planning dat er vanuit de Kershegge twee open verbindingen zouden komen naar het “oude” Amby: de eerste via een pad dat bij boerderij Limpens bijna bij de kerk uitkwam - vandaar de naam Walburgapad - en de tweede halverwege de straat, zo ongeveer uitkomend bij de Peppelhoven. Helaas zijn deze opties bij een later bouwbesluit geschrapt.


De straat Kershegge

Bouwfase Kershegge

De Kershegge kenmerkt zich door de brede opzet. Er zijn drie verschillende soorten huizen gebouwd: levensbestendige semibungalows, energiearme woningen en een aantal zogenaamde stadsvilla’s. Er staan in totaal 30 woningen waarvan nu, na 22 jaar, meer dan de helft nog bewoond is door de kopers van het eerste uur.

Band tussen de bewoners

De jaarlijkse “vaste” kersboom

In de bouwfase van deze nieuwe straat ontstond al snel een goede band tussen de bewoners, want men liep vaak tegen dezelfde problemen aan zoals meerwerk in de bouw, tuinafzettingen, enz. Iedereen wist elkaar, zeker toen, snel te vinden. Na de oplevering van de huizen bleef deze band in stand en dit resulteerde in de organisatie van tweejaarlijkse buurtfeesten op zaterdag, compleet met kindermiddag en avondfeest. Op zondag was er nog frühshoppen; het fust bier moest immers nog leeg.

Tijdens een van deze feesten werd ook het idee geopperd om in december samen voor wat kerstsfeer te zorgen. Tijdens de eerste jaren werd telkens wel ergens een boom geritseld, maar op den duur vond men dat er toch een betere, vaste versie moest komen. De gemeente werd gebeld met de vraag of zij geen Nordman-kersboom met kluit konden regelen voor een “armlastige” buurt. Hier wilde men wel aan meewerken en de boom kwam er: een heuse Nordman van ongeveer twee meter hoog werd aangeplant. Inmiddels is deze boom flink uit de kluiten gewassen en wordt hij jaarlijks in december nog steevast met kerstlampjes volgehangen.

2020

Prettig wonen onder de regenboog

De sfeer in de straat is nog steeds prima, al zijn de buurtfeesten aan een stille dood overleden (“veer weure get awwer”). Wel wordt er soms nog samen een wandeling gemaakt met een “passend slot”.

Kortom, de Kershegge is een fijne straat om in te wonen. Wel is het jammer dat de betrokkenheid van de bewoners met het “dörp” Amby wat minder is. Maar dat geldt eigenlijk voor het gehele project Amby Zuid Oost.