Wonen aan de Schovenlaan

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Schovenlaan is een laan die om de zogenaamde Heggebuurt heen loopt. Ze begint aan de Ambyerstraat-Zuid en eindigt ook weer op de Ambyerstraat-Zuid, een stuk verderop. Dit bouwplan “Amby Zuid-Oost” is eind jaren 1990 in Amby gerealiseerd op de voormalige fruitweides.

Aan de Schovenlaan zijn verschillende huizen gebouwd: vrijstaand, twee onder één kap en geschakeld door middel van carports. Dit betreft allemaal koopwoningen, hetgeen eigenlijk geldt voor het hele project AmbyZuid-Oost.

Voorzieningen

Grote speelweide Oostzijde Schovenlaan
Speeltoestellen Schovenlaan-Appelhegge
Voetbalweide zuidzijde Schovenlaan


Op een afstand van binnen 100 meter zijn er drie speelweides met speeltoestellen te vinden. Ook zijn er twee bushaltes aan de Schovenlaan. De brievenbus die stond op de hoek van deze toch best lange straat is helaas verdwenen, waardoor je nu het “dörp” in moet om je brief te posten. Groenvoorziening is er genoeg. Zo kijkt een groot deel van de huizen uit op een mooi speelveld, waar zomers vaak gebruik van wordt gemaakt door verschillende sportverenigingen, vooral ook in de coronatijd. Denk dan vooral aan volleybal- en voetbalverenigingen.

Voormalige brievenbus aan de Schovenlaan, met op de achtergrond de Kershegge en een stukje van de hoogstam-boomgaard; 5 jan. 2017

Voor- en nadeel

Het prettige van wonen aan de Schovenlaan - en in Amby op zich - vind ik de brede opzet van de woningen. Deze is op veel plaatsen terug te vinden in de buurt en in Amby. Een nadeel is het voorbij razende verkeer. De Schovenlaan wordt vanwege zijn lengte en breedte vaak gezien als “formule-1 circuit”, wat toch af en toe gevaarlijke momenten oplevert voor de spelende en fietsende kinderen in de buurt. Dit hebben ze van de gemeente uit wel proberen op te lossen met zijdelingse parkeervakken, maar dit helpt helaas niet echt. Er zal toch eens beter naar gekeken moeten worden om de laan veiliger te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van meerdere snelheidsborden en drempels, alsmede het houden van controles…

Contacten in buurt met straat bewoners

Zelf woon ik pas sinds 13 jaar aan de Schovenlaan en voordien 10 jaar in de Roggehegge. Helaas, op een goede dag na, is er weinig contact met straatgenoten. Hier bedoel ik dan activiteiten mee zoals een straatbarbecue, buurtfeest of iets dergelijks. Dit zal ook komen omdat er de laatste tijd veel mensen zijn komen wonen van buiten Amby en Maastricht! Het voordeel hiervan is wel dat de laatste tijd weer veel jonge gezinnen in de buurt zijn komen wonen, waardoor je wel meer verjonging ziet in de buurt.

Verenigingsleven

Het verenigingsleven begint hier de laatste jaren goed op te komen. Zo heeft carnavalsvereniging CV De Sjlaaibök al meerdere jeugd prinsen en –prinsesjes gehad uit de buurt. En niet te vergeten één grote prins: ik citeer mezelf en mijn eega als Prins Jean de 2e en Prinses Nancy. Wel zou ik wat meer betrokkenheid met de buurt willen zien door verenigingen uit Amby. Hiermee doel ik o.a. op de carnavalsoptocht en de processie. Het zou leuk zijn voor de buurt als deze ook door Amby Zuid- Oost zouden trekken.

Wonen aan de Schovenlaan

Al met al is de Schovenlaan - en Amby - een mooie en fijne streek om te wonen. Ze krijgen mij en mijn gezin hier niet snel weg.

Trivia

De huizen aan de Schovenlaan zijn ontworpen door de bekende Heerlense architect Jo Coenen, waarvan ook in Maastricht de nodige gebouwen zijn te bewonderen.