Woongebied Gravenhof

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Begin 1989 werd door de firma Keulen gestart met het realiseren van het zogenaamde b-plan woongebied Gravenhof. Het betrof een project voor de realisatie van achttien half- en vier vrijstaande huizen in een gebied dat werd gemarkeerd door de Severenstraat, Gravenstraat en Arenborghoeve.


Situatie bij aanvang van de bouw in 1989.

Locatie

Het te bebouwen weilandgebied lag in de “Zeven Bronnen”: een zeer waterrijke omgeving. De aangrenzend gelegen boerenhoeve Gravenshof met schitterende oprijlaan was en is de blikvanger van het gebied. Thans is echter de bekendheid van het gebied vooral een gevolg van de direct naast de woonwijk gelegen verpleegkliniek “de Zeven Bronnen”.

Aanvankelijk was de ligging erg rustig. Er was geen doorgaande weg en de uitbreiding van de bebouwing (m.n. Gravenstraat, Lovendaalhoeve, Heisterumhoeve, Hamerthoeve) moest nog worden opgestart. In de aanpalende weilanden was er nog veel ruimte voor paarden.

In de loop der jaren werden er nieuwe wegen en verbindingen rondom de 22 huizen aangelegd, waardoor de woningen als het ware op een eiland, met rondom wegen, kwamen te liggen. Bussen, vrachtauto’s, grondbewerkingsmachines, bestemmingsverkeer, Zeven Bronnen en vooral sluipverkeer (dat de verkeerslichten bij de kerk mijdt), maken het intussen tot een levendige omgeving.

Mutaties

Van de oorspronkelijke 22 eerste bewoners (veelal uit Amby of directe omgeving) resteren er anno 2022 nog vijf à zes. Een aantal woningen zijn inmiddels eigendom van mensen uit andere landen, wat de buurt een behoorlijk internationaal karakter geeft.

Sociale context

Gravenhof - Arenborghoeve anno 2022.

Er zijn absoluut goede contacten tussen sommige bewoners. In de beginjaren zijn er ook wel initiatieven geweest voor uitgebreidere gezamenlijke activiteiten. Van een bruisende buurt met feesten en gezamenlijke initiatieven is echter geen sprake. Één van de redenen is mogelijk dat het ooit als b-plan “Gravenhof” gelanceerde project geen straat, maar een blok betreft. Contact is daardoor vaak beperkt tot de buren waarmee men een oprit deelt. Contact met overburen is soms niet mogelijk, omdat er simpelweg geen overburen zijn of in het geval van de aanleunwoningen van de Zeven Bronnen er te grote verschillen zijn tussen de bewoners. De tuinen grenzen weliswaar aan elkaar, maar zoals al in de verkoopbrochure voor de huizen stond aangegeven zou er veel privacy zijn in de tuinen. Doordat in de loop der tijd aangebrachte hagen, hekken en uitbouwen de tuinen van elkaar scheiden is tuincontact inmiddels bijna onmogelijk.

De kracht van het complex ligt vooral in de ligging bij de boerenhoeve Gravenshof, het Severenpark, het Geusseltpark en alle faciliteiten die de kern van Amby te bieden heeft.


Alhoewel er ook vaker met een knipoog wordt gezegd dat het een voordeel is dat de Zeven Bronnen letterlijk slechts enkele stappen verwijderd ligt, zal dat voor de bewoners geen reden zijn geweest om hier een huis te kopen.

Trivia

Tijdens de bouw van de Gravenhof is ooit de EHBO-vereniging gaan oefenen op de bouwplaats. De "slachtoffers" van de Lotusgroep moesten er ter plekke worden behandeld door de volwassen EHBO-leden. De jeugd-EHBO-ers mochten er naar gaan kijken, hetgeen uiteraard in volle bewondering gebeurde. "Het was gaaf om te zien", aldus de herinnering van M. Prevoo