Woonvorm Amby

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto van schilderij woonvorm Amby, door Noah Nijssen (oud-stagiaire)

Vroeger was de Gravenstraat het straatje waar maar drie huizen stonden bij een een weiland vol schaapjes. Vandaag de dag is de Gravenstraat de straat van Woonvorm Amby. Al jaren eigenlijk. Wil je weten waarom? Lees dan dit verhaal.

Wat is een woonvorm

Een woonvorm is een huis waar mensen met een zorgvraag samen wonen onder een dak. In de woonvorm krijgen zij ieder voor zich de individuele zorg die zij nodig hebben. In woonvorm Amby wonen mensen met een verstandelijke beperking. De zorg wordt geboden door woonbegeleiders die veelal de opleiding sociaal werk, maatschappelijke zorg of agogisch werk gevolgd hebben. Er is 24 uur per dag, 7 dagen per week, begeleiding aanwezig. Het merendeel van de bewoners gaat overdag ergens naar de dagbesteding of gewoon werken!

Werken in de zorg

Vroeger was een veelzeggende uitspaak: “Werken in de zorg is een roeping”. Al vrij jong trok werken in de zorg mijn aandacht. De keuze om te werken voor én met mensen met een verstandelijke beperking maakte ik als tiener. Dat gevoel kwam geleidelijk aan toen mijn nichtje Angelique opgroeide. Ik wist vrij snel dat ze mensen om zich heen nodig had die er voor haar moesten zijn, haar leven lang. Ik wilde een van deze mensen zijn, maar niet alleen voor háár.

Ontstaan woonvorm Amby

Begin jaren 1990 werd bekend dat veel nieuwbouwwoningen gebouwd gingen worden rondom boerderij Gravenshof. In de Gravenstraat werd een GVT gebouwd. GVT staat voor Gezins Vervangend Tehuis. De opdrachtgever van dit nieuwe GVT was stichting Jan Baptist.

Woonvorm Amby aan Gravenstraat nr. 5

Op 15 november 1994 opende GVT Amby haar deuren , inclusief een nevenvestiging. Zestien cliënten vonden in het hoofdgebouw (het GVT) een nieuw thuis. In dit hoofdgebouw werd 24 uurs-zorg geboden. Er waren drie woongroepen in het hoofdgebouw aan de Gravenstraat (hoek Gravenstraat/Heisterumhoeve). Alle drie de groepen hadden hun eigen begeleidingsbehoefte. In de nevenvestiging, gelegen op de hoek Heisterumhoeve/Ambyerstraat Zuid woonden zes cliënten. Deze kleinschalige woonplek was voor cliënten die geen 24 uurs-zorg nodig hadden, maar in de nacht wel terug konden vallen op de aanwezige slaapdienst in het hoofdgebouw. Vanuit Woonvorm Amby zijn in de loop der jaren nog twee nevenvestigingen gecreeërd. Nevenvestigiging Amby Noord (Ambyerstraat Noord 5) en nevenvestiging Severenstraat (Severenstraat 146). Het zijn woonplekken voor zelfstandige, volwassen cliënten die geen 24 uurs-zorg nodig hebben. Nevenvestiging Amby Noord is na een aantal jaren gesloten. In de loop der jaren veranderde de naam GVT in “Woonvorm”. Beter passend toch? Woonvorm is een mooiere omschrijving van een plek, waar mensen die zorgafhankelijk zijn een nieuw thuis kunnen vinden.

Nevenvestiging aan Heisterumhoeve nr. 2
Nevenvestiging aan Severenstraat nr. 146

Binnen kijken

Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer met wastafel. De badkamers en toiletten zijn voor gezamenlijk gebruik. Op de begane grond is een aangepaste badkamer en wc. Er is ook een lift aanwezig. De woonvorm heeft een mooie tuin. Op de begane grond is een ontmoetingsruimte. Ontbijten en avondeten gebeuren in groepsverband. ’s Avonds tv kijken gebeurt in de woonkamer óf op de eigen kamer.Die keuze maakt de cliënt zelf.

Zicht op de ontmoetingsruimte vanuit het keukenblok
Ontmoetingsruimte in de Woonvorm
De gezamenlijke huiskamer


Stichting Radar

Op 1 januari 2002 is stichting Jan Baptist gefuseerd met stichting Welzijnszorg. De fusienaam is “Stichting Radar”. Vandaar dat eerder genoemd werd dat stichting Jan Baptist de opdrachtgever was van de bouw van woonvorm Amby. Stichting Radar is een zorgaanbieder voor mensen met een (verstandelijke) beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Zij bieden zorg en begeleiding op het gebied van wonen, werken & meedoen, leren en vrije tijd. Zij streven naar een samenleving waarin er geen onderscheid is tussen mensen mét een verstandelijke beperking en mensen zónder een dergelijke beperking. In zo’n maatschappij is er niets dat mensen met een beperking in de weg staat om een fijn en inclusief leven te leiden. Dit is de missie van de stichting, met als visie inhoud te geven aan het thema “Zó wil ik leven!”, door uit te gaan van de kracht van het individu én die van onze samenleving. Wil je meer weten over stichting Radar? Klik dan hier: https://www.radar.org/over-radar

Sociale inclusie

Ruim 16 jaar (1994-2011) heb ik als woonbegeleider gewerkt in woonvorm Amby. “Participeren in de samenleving” zijn heden ten dagen mooie woorden in de zorgwereld. In die tijd was dat: “gewoen mèt doen in ’t dörp!” En dat deden wij dan ook volop.

1995: voor de eerste keer mee in de Ambyse Optocht

Wat hebben wij plezier gehad tijdens de Amiese carnavalsoptochten, de zittingen en al die prinsenballen van CV de Sjlaaibok, gewoon bij Isie naar de pedicure gaan, en bij Edsje of Astrid naar de kapper. In de zomer was een terrasje pikken bij Ingrid en Henk een geliefde weekendactiviteit. Boodschappen deden veel cliënten zelfstandig, te voet, in het dorp. We liepen als groep ieder jaar in de processie mee. Bij het 40-jarig priesterjubileum van pastoor Van den Asdonk in 1995 droegen wij op zijn verzoek het jubileumkruis, dat halverwege de processie is geplaatst bij verpleegkliniek De Zeven Bronnen.

Deelname aan de processie in 1995

De leukste herinneringen beleef ik aan de nodige reizen naar Oostenrijk, samen met de Hub'n Bub'n. Met een aantal cliënten stapten we ieder jaar in de bus die vanaf het Severenplein naar Ellmau vertrok. Dat was participatie pur sang. In die tijd wisten we alleen nog niet dat dit woord bestond. Het was wederom gewoon erbij zijn, erbij horen en meedoen met alle andere mensen. “’t Dörp” deed echter ook goed mee aan dit hele alles. Bewoners van Woonvorm Amby integreerden gemakkelijk in het dorp. En dat kwam zeker door de acceptatie door de inwoners van Amby. Er zijn zelfs een aantal Ambynezen jarenlang vrijwilliger geweest bij de Woonvorm. Ook in huis vierden wij vaak feest. Er was altijd wel een reden om iets te vieren. Er waren immers 16 verjaardagen per jaar. Daarbij hadden wij een jaarlijks tuinfeest en een nieuwjaarsborrel.

Woonvorm Amby nu, anno 2023

Het is nog steeds een leuke Woonvorm. Er liggen plannen om Woonvorm Amby en de nevenvestiging aan de Heisterumhoeve te gaan aanpassen naar woonplekken van deze tijd. Tijden veranderen en ook de zorg is veranderd. Maar ondanks dat het allemaal zo anders is “dan toen”, heeft Woonvorm Amby nog steeds het zelfde karakter. Er wordt met een groot zorghart door een team woonbegeleiders, midden in de samenleving, zorg geboden aan cliënten die niet (geheel) zelfstandig kunnen wonen.

Op het moment dat dit artikel wordt geschreven (juni 2023) bestaat de Woonvorm 28 ½ jaar. Op 3 juni 2023 vierden cliënten en begeleiders dit zilveren jubileum - op iets latere datum dus, want ook hier heeft corona roet in het eten gegooid. En Marcel, Jolanda, Erika, Helga, Tanja, en Jo hebben die dag pas écht feest gevierd: zij wonen er immers al sinds 15 november 1994! O ja, wil je nog weten hoe het met nichtje Angelique gaat? Die heeft als “echt Amies meidsje” haar woonplek in een van de nevenvestigingen van Woonvorm Amby gevonden. Ze is er helemaal happy. “’n Amies meidsje kinste lestig oet Amie hole, toch? Sjlaaimet biste veur gans dien leve!”

Woonvorm in bouwfases

Onderstaande foto’s geven een indruk over de bouw van Woonvorm Amby, maar ook van de belangstelling door de toekomstige bewoners. Vanuit Valkenburg en elders kwamen velen een kijkje nemen, om alvast te kunnen fantaseren over hun toekomstig wonen in Amby.

Ook bij de opening en inzegening werden de bewoners volop betrokken bij de activiteiten. Het was per slot van rekening hún nieuwe huis en dus ook hún feestje!

Vanuit Valkenburg komen kijken naar het begin van de bouw van het nieuwe “thuis”
De kelder is bijna klaar
Op een zondagmiddag de vorderingen van de bouw bekijken
Bij de opening bracht een delegatie van de harmonie een serenade
Bewoner Jo bedankt pastoor Van den Asdonk na de inzegening
Bij de opening mag Tiny Frantzen, destijds hoofd van het GVT, door een erehaag naar binnen