Zuster Longina

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria Kuppen
Persoonsinformatie
Volledige naam Maria Helene Kuppen
Roepnaam Zuster Longina
Geboortedatum 1902
Overlijdensplaats Valkenburg
Overlijdensdatum 6 januari 1979
Beroep(en) Wijkverpleegster

Zuster Longina haar geboortenaam luidde Maria Helene Kuppen (1902 - Valkenburg, 6 januari 1979). Ze trad toe tot de orde van Franciscanessen. De zuster was werkzaam als wijkverpleegster, voor het Groene Kruis, in de Gemeente Amby van 1924 tot 1964. Ze woonde in het Klooster van de Franciscanessen van de Heilige Jozef van Amby, gelegen op de Kloosterstraat. In 1979 overleed Zuster Longina.

Werkzaamheden in Amby

Kenmerkend voor zuster Longina: de Solex

In de 40 jaar dat ze werkzaam was in Amby veranderde de wijkzorg enorm. Ze heeft daar een grote rol in gespeeld. Als wijkverpleegster, voor het Groene Kruis, deed ze de zorg van wieg tot graf. Ze verplaatste zich voor haar werkzaamheden op een Solex door Amby. Zuster Longina was zeer geliefd onder de bewoners en kwam, na haar vertrek, nog regelmatig op bezoek in Amby.

Straatnaam

Op 26 mei 1970 werd de Kloosterstraat hernoemd naar Zuster Longina en werd de Longinastraat.

Krantenartikel van 30 juni 1973 Halve eeuw Zuster Longina

Na vertrek uit Amby

In 1963 vertrok Zuster Longina uit het klooster in Amby en zette haar werkzaamheden voort in Noorbeek. Vervolgens werd ze moeder-overste in een bejaardentehuis gelegen in Schoonhoven. Van daaruit ging zuster Longina naar huize Boslust in Valkenburg-Houthem. In 1973 deed ze, op 71-jarige leeftijd, nog allerlei werkzaamheden. Zo werkte ze in de tuin en bediende ze de telefooncentrale in het bejaardentehuis.

Halve eeuw Zuster

Op 1 juli 1973 vierde men het gedenkwaardige feit dat Zuster Longina 50 jaar daarvoor de kloostergeloften aflegde. De bewoners van Amby, die haar goed kenden, werden uitgenodigd om de Zuster te komen feliciteren in bejaardentehuis huize Boslust, gelegen op de Kloosterweg 34 in Valkenburg.

Trivia

  • Van Kloosterstraat tot Kloosterweg. Ze woonde lange tijd in het klooster op de Kloosterstraat in Amby en bracht haar laatste levensjaren door op de Kloosterweg in Valkenburg-Houthem in een bejaardentehuis.
  • Zuster Longina reed op een Solex. Een soort van snorfiets waar destijds geen helmplicht voor gold. Het vervoersmiddel was begin jaren 60 erg populair vooral bij meisjes.

Zie ook