Brandweer

Amby had vroeger een eigen brandweer. Het is onduidelijk wanneer deze is opgericht. Bij een brand in 1850 aan de Bergerstraat kwam nog hulp van de brandweer van de aardewerkfabrieken van Regout. Blijkbaar was er begin 20e eeuw sprake van een vrijwillige brandweer. In 1921 doet raadslid W. van Aubel het voorstel om deze te heroprichten. Waarschijnlijk was Amby wel gebaat bij deze vrijwillige brandweer, maar bij echte hevige branden was deze brandweer ontoereikend. Zo bleek ook in 1929.

Grote brand 1929

Toen brandde een groot aantal woningen af in Amby. Toen bleek het blusmaterieel van de Amby'se brandweer zó verouderd dat de hulp van de Maastrichtse brandweer werd ingeroepen. Dit leidde tot de roep om beter materieel. In 1933 was er dan (eindelijk) sprake van nieuw materieel. In 1965 was er nog steeds sprake van een vrijwillige brandweer. Mogelijk werd deze opgeheven toen Amby in 1970 werd geannexeerd door Maastricht.

Oproep:
Veel weten we nog niet over dit onderwerp. Weet jij, of een bekende van jou, meer over dit onderwerp? Heb jij oude verhalen, afbeeldingen of videomateriaal? Weet jij meer over de personen op het eventueel aanwezig beeldmateriaal? Plaats dan hier jouw informatie (via bewerken).

Of laat het ons weten via mail. Wij zouden dit graag met andere Ambynezen via onze site willen delen.