CV de Sjlaaibok

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vaandel Sjlaaibok

CV de Sjlaaibok is de carnavalsvereniging van Amby. Voorgangers waren de Sjlaaimetten. De Sjlaaibok zijn verantwoordelijk voor allerlei carnavalsactiviteiten. Zoals onder andere het uitroepen van de Prins van Amby en de presentatie van de carnavalsschlager.

Oprichting

De Carnavalsvereniging is opgericht op 11 oktober 1955 toen Amby nog een dorp was. In het toenmalige café De Twie Lampe van J. Linkens, later café het Wapen (De Knaus), waren van elke Ambyse vereniging twee afgevaardigden aanwezig en het eerste bestuur en de eerste Raad van Elf is uit dat gezelschap geboren. Voorzitter werd d‟n Ezel (Jef In de Braek), secretaris en tevens ceremoniemeester werd de Zwever alias Kakele Bet (Thei Winands) en penningmeester werd de Knôp (Albert Boers). Rie Limpens, beter bekend als De Meilwörrem, kreeg de eer om de eerste prins van de Sjlaaibök te worden voor de carnaval in 1956.

Een echt carnavalsfeest vieren was er nog niet bij omdat mijnheer pastoor zich daartegen verzette. Volgens Rooms katholiek gebruik gold namelijk op de dagen vóór Aswoensdag een 40-urengebed en dat kon naar de opvattingen van de toenmalige pastoor niet samengaan met “retteketet en haldikidee”. Pas veel later, op 11 oktober 1956, was definitief zeker dat in het vervolg echt carnaval kon worden gevierd omdat de gebedencyclus door de nieuwe pastoor Mertens verplaatst werd naar de Kersttijd.

Voetbalwedstrijd

Er moest uiteraard geld in de kas komen en daarom werd er van alles georganiseerd. Zo werd er twee jaar een voetbalwedstrijd gehouden tussen gekostumeerde en gemaskerde elftallen. De eerste wedstrijd was op het kermisterrein, een weiland achter “'t Kempke” (het huidige Lindenplein). De scheidsrechter had op zijn pols een hele grote wekker gebonden. In de rust werd er met de pet rondgegaan en de eerste keer leverde dat f 32,08 op; het jaar daarna leverde de wedstrijd maar liefst f 75,00 op. Het meeste geld werd echter verdiend aan de 613 dweilen die huis aan huis werden verkocht. Van Lappe Twajn, eigenaar van de stoffenwinkel kreeg de vereniging met flinke reductie de benodigde stof waar capes en narrenmutsen van werden gemaakt. Ook de Gemeente Amby liet zich niet onbetuigd: er werd een forse subsidie verleend.

Eerste prinsenwagen

Eerste Prinsenwagen Prins Rie
Voorgangers De Sjlaaimetten op de carnavalswagen in 1953

De eerste prinsenwagen bestond hoofdzakelijk uit veilingkisten en werd bij Prins Rie I gebouwd. Het was enorm koud weer. De lijm op het papier was bevroren voordat het papier op de kisten was geplakt. Toen de wagen gereed was stond alles keurig in het lood totdat bleek dat een van de banden van de wagen al die tijd leeg had gestaan: oppompen dus en vanaf dat moment stond er niks meer kaarsrecht. Het heeft in ieder geval niet verhinderd dat de eerste carnavalsoptocht door Amby trok. Op Aswoensdag bleek nog 14 cent (6 Eurocent) in de kas te zitten; ook toen kostte feestvieren al veel geld.Carnavalszittingen

Prins Giel Janssen circa 1958

Vanaf de oprichting heeft de vereniging altijd een of meerdere zittingen georganiseerd. Ook werd er elk jaar een jeugdzitting gehouden. Op de zittingen traden alleen mensen uit “eigen volk” op, gratis en voor nop en tot op de dag van vandaag is dat niet veranderd. De Sjlaaibök hebben hierin inmiddels een reputatie opgebouwd.

De eerste zittingen vonden plaats in de toenmalige zaal Lemmelijn, waar momenteel de zusterskapel aan de Severenstraat staat. De zaal was niet groot en de mensen stonden in de rij om kaartjes te krijgen. De politie moest er wel eens aan te pas komen om wat orde te scheppen. Een uitspraak van de Sjlaaibök uit die tijd: “Laten we hopen dat de politie er aan te pas komt, dan weten we dat het goed gaat!” De jeugdzittingen waren in die tijd goed voor zo‟n 550 kinderen! In 1965 werd zaal Lemmelijn afgebroken en de fabriekshal van de gebroeders Geelen aan de Dorpsstraat (huidige Ambyerstraat Noord) werd voor de zittingen in 1966 ter beschikking gesteld. De vereniging bestond toen 11 jaar. Het jaar daarna (1967) werd bij gebrek aan een zaal de Prins uitgeroepen in het gemeentehuis van Amby en konden er geen zittingen plaatsvinden. Vanaf 1969 is het gemeenschapshuis “Amyerhoof” het onderkomen voor 2 galazittingen, een seniorenzitting en een jeugdzitting. Daarnaast verzorgt de vereniging nog zittingen in het Amby Zorgcentrum en de verpleegkliniek De Zeven Bronnen.

Tot de jaren zeventig werd alles op en rond carnaval georganiseerd door de ongeveer 14 Raad van Elf-leden die de vereniging sterk was. De roep om assistentie werd steeds groter en in het najaar van 1980 werd carnavalsvereniging De Sjlaaibök nieuwe stijl een feit: het bestuur van de vereniging bestond in het vervolg uit leden “mèt möts” (uit de Raad van Elf) en leden “zoonder möts” (niet uit de Raad van Elf). In het bestuur van de toen met circa 40 leden startende vereniging zaten zelfs twee dames! Vanaf dat moment werd er ook contributie ingevoerd van elf gulden per jaar; voorheen werden na elke carnaval simpelweg alle rekeningen bij elkaar opgeteld en gezamenlijk betaald door de Raad van Elf. Al het werk werd in het vervolg verdeeld onder veel meer commissies dan voorheen (tot 1980 waren er alleen een muziekcommissie, een optochtcommissie en een commissie zittingen; tegenwoordig heeft de vereniging ongeveer 15 commissies).

Hofkapel

Vanaf het eerste jaar is er een hofkapel. De kapel is ontstaan uit de Blaaskapel Edelweiss die drie jaar eerder was opgericht. Inmiddels is de bezetting van de Kapel flink gewijzigd: er zijn heel wat nieuwe en jongere leden gekomen, die ook buiten De Sjlaaibök optreden onder de naam Beejeingesjraveld. De “oude” bezetting is onder de eigen naam Edelweiss verder gegaan en maakt gedurende het hele jaar muziek tijdens allerlei activiteiten. Een andere zeer belangrijke groep die altijd meegeholpen heeft de Ambyse carnaval tot een succes te maken is de Harmonie St. Walburga. Door de toevallige omstandigheid dat de eerste prinsen leden van de harmonie waren en zij daarom een serenade kregen, werd de serenade een traditie die tot op de dag van vandaag gehandhaafd is. Een traditie die elke Prins -weer of geen weer- een onvergetelijk moment bezorgt. Voor de vereniging was de sleuteloverdracht in het gemeentehuis Amby altijd een hoogtepunt. Na de officiële overdracht door burgemeester Spauwen werd in de raadzaal gesprongen en gezongen dat het een lust was en, zo staat in een jubileumgids van de vereniging, “een goed glas wijn geschonken”. Daarna ging het de straat op. Aan deze traditie kwam in 1970 een einde toen de gemeente Amby werd geannexeerd door de gemeente Maastricht.

Carnavalsschlager

Eveneens vanaf de oprichting levert de vereniging elk jaar een carnavalsschlager die uit “eigen volk” is gecomponeerd en uiteraard ook door “eigen volk” wordt gezongen. Iedereen in Amby wordt elk jaar uitgenodigd om een carnavalsschlager te schrijven. Door een vertrouwenscommissie wordt gecontroleerd of de inzendingen voldoen aan het vooraf bekendgemaakt reglement en er wordt gelet op melodie en Ambys dialect. Vervolgens worden de drie beste schlagers geselecteerd die in een finale, de zogenaamde “leedsjesverkeezing” voor de eerste plaats gaan strijden. De “leedsjesverkeezing” is voor iedereen toegankelijk en door middel van het uitbrengen van een stem wordt uiteindelijk de winnende schlager bepaald. Dat dit onder grote belangstelling en met veel plezier plaatsvindt is eigenlijk overbodig om te vermelden.

Vanaf het jaar van oprichting heeft Amby haar eigen carnavalsschlager; het is een traditie die ook na 1970, toen de Gemeente Amby werd geannexeerd door de gemeente Maastricht, in ere is gebleven en door de Samewèrrekende Mestreechter Vastelaovendsvereiniginge (SMV) wordt gerespecteerd. De vereniging is er trots op dat zij ieder jaar een carnavalsschlager kan uitbrengen.

Externe links