Duel tussen dames: verschil tussen versies

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Amie Bot heeft pagina Een duel tussen dames hernoemd naar Duel tussen dames: Titel aangepast volgens Wikipedia richtlijnen)
(Link toegevoegd)
 
Regel 1: Regel 1:
'''Duel tussen dames''' gaat over een ludiek krantenartikel. Het opvallende nieuwsbericht van 1912 werd gepubliceerd in de provinciaalse Geldersche en Nijmeegsche courant. Het vertelt ons het volgende:
'''Duel tussen dames''' gaat over een ludiek krantenartikel. Het incident vond plaats in [[:categorie:gemeente|Gemeente Amby]]. Het opvallende nieuwsbericht van 1912 werd gepubliceerd in de provinciaalse Geldersche en Nijmeegsche courant. Het vertelt ons het volgende:


[[Bestand:Prov geldersche en nijmeegsche courant een duel in 1912.jpg|miniatuur|links|''Een opvallend artikel uit de provinciaalse Geldersche en Nijmeegsche courant uit 1912 (bron: www.delpher.nl)'']]
[[Bestand:Prov geldersche en nijmeegsche courant een duel in 1912.jpg|miniatuur|links|''Een opvallend artikel uit de provinciaalse Geldersche en Nijmeegsche courant uit 1912 (bron: www.delpher.nl)'']]

Huidige versie van 24 feb 2021 om 18:04

Duel tussen dames gaat over een ludiek krantenartikel. Het incident vond plaats in Gemeente Amby. Het opvallende nieuwsbericht van 1912 werd gepubliceerd in de provinciaalse Geldersche en Nijmeegsche courant. Het vertelt ons het volgende:

Een opvallend artikel uit de provinciaalse Geldersche en Nijmeegsche courant uit 1912 (bron: www.delpher.nl)

Het is helaas onbekend wie de dames waren, of waarover de ruzie ging. Opvallend is wel de spottende toon van dit artikel. Het zegt iets over de tijd waarin dit speelde en hoe men naar vrouwen keek. Begin 20e eeuw waren de vrouwen in Nederland aan een opmars bezig. Zij lieten steeds meer van zich horen na eeuwen van onderdrukking. Dit leidde onder andere tot het vrouwenkiesrecht in 1918. Ten tijde van dit artikel in 1912 werd de vrouw nog niet slim genoeg gevonden om eigen beslissingen te nemen of om iets van politiek te weten. Een ruzie tussen vrouwen was in de ogen van de man niets meer dan gekif, nauwelijks de moeite waard om serieus te nemen maar in het gunstigste geval vermakelijk, zoals ook deze journalist heeft gedacht.