Galgenweg

Uit Amiepedia
Versie door Amie Bot (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2019 om 12:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Galgenweg lag in de velden en is de grens van wat in de volksmond 'de Heij' wordt genoemd. De Galgenweg is ook bekend als Gauwe weeg. De weg bestaat niet meer, maar op sommige plekken is hij nog herkenbaar. Zoals aan weerszijde van het verlengde van de Hagenstraat (zie foto).

De oude weg is nog herkenbaar in het landschap. Wit de oude Galgenweg. De landweg die vanuit linksonder de Galgenweg kruist is het verlengde van de Hagenstraat (bron: www.bing.com)

Oorsprong van de naam

De herkomst van de naam is onduidelijk. Mogelijk, en dit is iets dat nog onderzocht moet worden, was dit de weg die zondaars liepen richting de galg vanuit de gevangenis in Valkenburg. De weg komt immers uit halverwege de Rasberg en dit gebied heette de Doesberg. Een Doesberg is een plaats waar recht werdgesproken, althans dat wordt gezegd van de Dousberg in Maastricht. Zou het zo zijn dat er galg stond langs de weg Maastricht-Aken? Wie het weet mag het zeggen!

Oproep:
Veel weten we nog niet over dit onderwerp. Weet jij, of een bekende van jou, meer over dit onderwerp? Heb jij oude verhalen, afbeeldingen of videomateriaal? Weet jij meer over de personen op het eventueel aanwezig beeldmateriaal? Plaats dan hier jouw informatie (via bewerken).

Of laat het ons weten via mail. Wij zouden dit graag met andere Ambynezen via onze site willen delen.

Crystal txt