Gelukkige Groene Tuinen

Uit Amiepedia
Versie door Chrit Damoiseaux (overleg | bijdragen) op 19 sep 2021 om 19:51 (→‎Trivia)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geveltuintje aan de Longinastraat

De Longinastraat (de oude Kloosterstraat) is een van de oude straten van het dorp Amby, gelegen tussen het kruispunt bij de kerk en de Molenweg. Een groot deel van de huizen in deze straat dateert uit de periode van voor de 2e Wereldoorlog, een ander deel van kort erna. In die jaren van de 20e eeuw werd relatief weinig aandacht besteed aan het gebruik van de auto. Hetgeen betekent dat er, naar de normen van de 21e eeuw, te weinig ruimte is gecreëerd voor het parkeren en voor een soepele doorgang. De Longinastraat heeft veel en brede stoepen en maar weinig groen. Dit is in veel Maastrichtse wijken het geval. Onder passende naamgeving Gelukkige Groene Tuinen, deden het CNME (Centrum voor Natuur en Milieueducatie) en de Gemeente Maastricht een oproep aan de bewoners voor het maken van een gezonde groene straat, om op die manier te zorgen voor een levendige en duurzame omgeving: geveltuintjes voor een gezonde, groene straat. Een groep bewoners van de Longinastraat nam begin juli 2021 de “tuinhandschoen” op en kwam tot actie.

Ook kleine plantjes worden groot... ooit wordt dit een prachtige klimmerd.

Wat zijn Gelukkige Groene Tuinen?

“Gelukkige Groene Tuinen” is een project dat is ontstaan binnen het project Mijn Groen Maastricht. Inwoners in versteende wijken van de Gemeente Maastricht kunnen een vergoeding krijgen tot maximaal €250,- voor het vergroenen van hun voortuin of het aanleggen van een geveltuin.

Waarom deze actie

Verstening is in veel steden een probleem. Het zorgt voor hittestress, regenwater kan slecht in de grond dringen en het is nadelig voor de biodiversiteit. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat inwoners zich gelukkiger voelen met gevarieerd groen in hun woonomgeving. De gemeente Maastricht, het CNME-Maastricht en de regio steken daarom de handen in elkaar. Het doel is om straten met versteende voortuinen, geen gevelgroen en boomspiegels zonder onderbegroeiing te vergroenen.

De tuintjes zijn netjes aangelegd.

Voorwaarden en aanmelding

Om in aanmerking te komen voor het project moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan: - Het moet een buurt zijn met weinig bestaand groen - De stoep moet breder zijn dan 120 cm - Men moet zelf het tuintje “plantklaar” maken; het CNME zorgt voor de planten - In de straat moeten minstens drie huishoudens deelnemen.

Groen in de straat!

Door een opmerkzame bewoonster van de straat werd het project op de buurtapp gezet en al snel waren 12 andere buurtgenoten enthousiast! Met Nelle Driessen, de contactpersoon, werd na aanmelding met het CNME snel een afspraak gemaakt. Randvoorwaarden kregen daarbij aandacht, zoals zelf het tuintje plantklaar maken en opletten dat de stoep goed begaanbaar zou blijven. En natuurlijk mocht iedereen planten naar eigen inzicht uitzoeken, van bodembedekkers tot klimmers. Er was een ruime keuze, waarbij het CNME een adviserende rol had. Achteraf blijkt dat hierdoor overal verschillende planten kwamen te staan. Een grote diversiteit dus!

Plantdag

Op 9 juli om 18.00 uur konden de deelnemers op een centrale plek in de straat hun plantjes komen ophalen. In de week voorafgaand waren al de nodige voorbereidingen getroffen: tegels uit de stoep, zand eruit en weer opvullen met goede plantaarde, zodat er meteen geplant kon worden.

Mooi gezellig en groen aanzicht

Die dag was er een gezellige bedrijvigheid en veel belangstelling van buurtgenoten in de straat.Zo zijn er bij Longinastraat 12 nieuwe voortuinen aangelegd, variërend in omvang van een halve stoeptegel tot een tuintje over de breedte van het hele huis. Een prachtig initiatief dat de straat een mooi , gezellig en groen aanzicht geeft!

Trivia

- Meer weten over de Longinastraat? Klik dan hier