Hub'n Bub'n

Uit Amiepedia
Versie door Rob Plantaz (overleg | bijdragen) op 10 jan 2024 om 01:28 (5 foto's toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hub’n Bub’n

Op zaterdag 28 oktober 2017 komt er met een optreden in de Amyerhoof een einde aan een periode van 30 jaar muzikaal vakmanschap, gebracht door de Hub’n Bub’n .

Hub'n Bub'n is een muziekorkest dat verschillende soorten volksmuziek speelt en het orkest wordt in de winter van 1987-1988 geformeerd op initiatief van Bert Huben.

Harmonie St. Walburga, waarin Bert Huben als eerste klarinettist actief is, blijkt een hofleverancier te worden van de eerste lichting leden van het orkest. De achternaam “Huben” leent zich volgens hen, ondanks protest van Bert, uitstekend om de naam voor het sextet te vormen. Het zijn de Buben rondom (Bert) Huben. Hub’n Bub’n, op zijn Duits uitgesproken, is een feit.

De Oberkraïner volksmuziek

Voor het beginrepertoire wordt geput uit de zogenaamde “Oberkraïner Volkstümliche Musik”. Deze typische muziek is afkomstig uit het voormalig Joegoslavische Slovenië. De Oberkrainer sound is vooral beroemd geworden door Slavko Avsenik (1956 Trompeten Echo). Specifiek is de combinatie van bas, accordeon, gitaar, trompet, klarinet en bas-flügelhorn. Wie wel vaker naar Oostenrijk op vakantie gaat, zal beslist wel eens in aanraking komen met een van de talloze orkesten die dit soort muziek brengen. In de vorm van polka, wals en mars geeft bovenstaande samenstelling van instrumenten een vrolijke, vlotte, gezellige en af en toe een losbandige, opwindende klankverhouding weer. Deze muziek mag niet geheel vergeleken worden met de stijl zoals door vele uitstekende Tiroler kapellen in Limburg gespeeld wordt. Niet alleen is het orkest kleiner in bezetting (acht personen) maar de tempo's gaan veel sneller, meer opzwepend en met veel showaspecten!

Later worden er door Hub’n Bub’n nog andere muziekgenres toegevoegd aan het repertoire, met name de “Tiroler” volksmuziek en werden nummers toegevoegd van bekende groepen zoals de Tiroler Nachtschwärmer, Tiroler Spatzen, Viller Spatzen, Orginal Alpenland Quintet, Schürzenjager, Klostertaler. Tegelijkertijd doen andersoortige instrumenten hun intrede, bijvoorbeeld het drumstel, de basgitaar, de elektrische gitaar, keyboards en zo wordt bij een aantal nummers een moderne, eigentijdse "POP"-bodem onder het geheel gecreëerd.

De leden

In de dertig jarige bestaansgeschiedenis van de Hub’n Bub’n zijn er nogal wat bezettingswisselingen geweest. De leden komen niet langer alleen uit de harmonie. Ondanks dat Bert Huben zelf het grootste deel van die periode lid is geweest, is het Frank Vreuls die de volle dertig jaren heeft uitgediend. Vrouw Els was al die jaren actief in de organisatie achter de schermen en zoon Dave, inmiddels beroepsmuzikant en componist/arrangeur, heeft in zijn jongere jaren mede de trompetpartijen voor zijn rekening genomen. Het orkest heeft jong talent al die jaren ruim baan gegeven: Dominique Paats op accordeon, trompet en zelfs viool, Remco Troquette, Ruud Appelhof en genoemde Dave.

Hub’n Bub’n in het plakboek van Thei Vreuls

De familie Vreuls is met meerdere leden onlosmakelijk verbonden geweest met de Bub’n. Zus Gaby Vreuls runde de grote fanclub en vader Thei Vreuls, eveneens lid van de harmonie, wierp zich op als manager en chroniqueur van het orkest. Hij is degene die alle actuele feiten bij hield en verzameld heeft in een uitgebreid boekwerk dat samen met de herinneringen, opgehaald met Frank en Bert, de basis vormt van dit verhaal.

De optredens

De eerste optredens vinden plaats in Amby, in het voormalige café de Keizer en de directe omgeving zoals een personeelsfeest bij Eurocontrol, waar de uitgereikte consumptiebonnen aan de schaarse kant zijn, maar een glas bier wel een volle liter blijkt te bevatten. Met plezier blikken Bert en Frank terug op deze begintijd.

1995: Hub’n Bub’n naar de Lammentaler Hof, Oostenrijk

Al lezend in de goed bewaarde archieven van de Bub’n, is goed te concluderen dat het bij de Hub’n Bub’n verder gaat dan louter muziek maken. Er worden door het orkest vele, altijd snel volgeboekte, reizen georganiseerd naar één van de bakermatten van de “Volkstümliche Musik”: Oostenrijk. Door deze reizen wordt het plaatsje Ellmau de tweede thuisbasis van de Hub’n Bub’n. Maar liefst 23 keer trekt het orkest, in haar kielzog gevolgd door een karavaan fans van binnen en ver buiten Amby, naar deze populaire vakantieplaats. Er groeit een grote schare fans uit heel Europa, die de zomervakanties geheel afstemt op het bezoek van de Bub’n aan Ellmau. Meestal wordt het orkest uitgenodigd een tournee te komen maken langs de meest bekende plaatsen in Tirol, hetgeen aangeeft dat Hub’n Bub’n in de top van de Volkstümliche Musik meedraait.

In de loop van het dertig jarige bestaan zijn er nog talloze andere optredens in het binnen en buitenland verzorgd. Genoemd worden o.a. het optreden tijdens het door heel Europa bekende "Preuvenemint" in Maastricht, verschillende zomerfeesten in heel Nederland, de bekende blaasfestivals in Aarle-Rixtel, in Utrecht, het Openlucht Theater en Holland Casino te Valkenburg, het Open-Air Festival in Maastricht, de Wereldkampioenschappen wielrennen, de Bierfeesten in Gulpen, Volendam, Kohlscheid in Duitsland, Warmenhuizen, Diepenheim , Markelo , Joure, Neede, St. Nicolaas, Annen, Den Haag, Laren, Voeren in België, Dinxperlo, Baak, Lochem, Rijssen en nog honderden andere plaatsen. Oud-inwoner van Amby, lid van de harmonie en beroepsmuzikant bij de Luchtmacht Kapel, Paul Daemen organiseert vele malen de muziekfeesten in Appeltern, waar de Hub’n Bub’n vaste prik zijn. Er zijn zoals gesteld vele open-air-optredens voor grote scharen fans en bij de bewoners van Blindeninstituut “Licht en Liefde” kunnen de optredens van de Bub’n niet stuk. Maar liefst 20 keer is hier succesvol opgetreden.

Hoogtepunten

Een eerste bijzondere gebeurtenis is in het jaar 2000 de deelname aan de “Südtiroler Grand Prix der Volkstümliche Musik” in Merano, het Italiaanse Zuid-Tirol. In dit concours binden de Hub’n Bub’n de strijd aan met 150 gerenommeerde orkesten uit geheel Europa. Met het zelf gecomponeerde “Wir sind wieder da” komt het orkest in de finale en scoort men uiteindelijk een vooraf voor onmogelijk gehouden 5e plaats!

De tweede bijzonder optreden vindt plaats in 2005. De oceaan werd overgestoken om deel te nemen aan een Oktoberfest in Portland, in de Verenigde Staten. Oud-inwoner van Amby en zoon van oud-harmoniedirigent Jacques Welzen, Tom Welzen is betrokken bij de organisatie en zorgt voor de uitnodiging. In dit deel van de Verenigde Staten is Polkamuziek namelijk bijzonder populair, als gevolg van het feit dat immigranten uit Duitsland uit begin van de 20e eeuw deze muziek en de bijbehorende accordeon meebrachten. Het kost Hub’n Bub’n geen enkele moeite de zaal plat te spelen.

Het einde

Het is 28 oktober 2017, het laatste optreden van Hub’n Bub’n. In de zaal hangt een gevoel van weemoed omdat iets goeds eindigt, maar ook van vreugde omdat men veel moois heeft meegemaakt en getuige is van het eindspel. Hub’n Bub’n haalt alles uit de kast en laat goed horen waartoe het in staat is. Aan de inspiratie en muzikale professionaliteit is het stoppen niet gelegen. Maar het is goed geweest. Een bijzonder emotioneel moment is de komst van de inmiddels erg zieke Thei Vreuls. Dankzij de wensambulance kan hij bij het afscheidsoptreden van zijn Hub’n Bub’n zijn. Op RTV Maastricht kunnen de niet aanwezigen dit in een wensambulance-reportage live volgen.

Als Bert en Frank gevraagd wordt naar de hoogtepunten van 30 jaar Hub’n Bub’n is Bert heel stellig: “In het jaar 2000 horen we bij de vijf beste orkesten van Europa en dat zal me altijd bij blijven”. Frank roemt de 30 jaren van vriendschap: “Dit houdt een orkest bijeen en motiveert muzikanten om alles te geven”. Hij vervolgt: “De reizen naar Oostenrijk waren fantastisch, maar de onderlinge vriendschap ging mij boven alles”.

Hub’n Bub’n, van oorsprong met muziek in Oberkrainer- en Tirolerstijl, gemixt met Zillertaler-pop

Discografie

De eerste CD van de Hub'n Bub'n is een allegaartje van bovenstaande groepen, een waar "Fest der Musik" zoals de CD getiteld is: Uitzicht Ellmau op “der Wilder Kaiser". Deze CD heeft niet alleen in diverse hitparades gestaan, maar is ook door Omroep Limburg en 25 lokale radiostations uitgekozen als "Limburgs leefste" (Limburgs liefste).

In juli 1998 kwam een nieuwe single uit met de twee titels "Sjpas, Plezeer Beleve" en "Silberfaden". Het nummer "Sjpas, Plezeer Beleve" is geschreven door Gaby Quaden-Vreuls van de altijd ijverige fanclub. De tekst gaat over de jaarlijkse Oostenrijk-Tournee van de Hub'n Bub'n en de lol die de fanclub hieraan beleefde. "Silberfaden" is een uitbundig instrumentaal nummer waarin trompettist Olaf Frijns virtuoos uitblinkt.

Op 12 augustus 2001 is het nieuwe album "Wir Sind Wieder Da" gepresenteerd. Op dit album zijn nog uitgebreider de vele stijlen aanwezig die deze muzieksoort zo kenmerkt: van Oberkrainer tot Alpenrock, voor elk wat wils.

2008 Was het jaar voor het jubileum CD-album "Auf Gehts Seit 20 Jahren". Ook hier weer een lezing van de verschillende soorten volksmuziek die de Hub'n Bub'n daadwerkelijk op de bühne maken. Bijzondere dank mag uitgaan Studio Music House Records te Maastricht, die op zeer professionele en deskundige wijze onder leiding van Jack Smit die producties mogelijk hebben gemaakt.

Hubn Bubn 1.jpg
Hubn Bubn 2.jpg
Hubn Bubn 3.jpg
Hubn Bubn 4.jpg
Hubn Bubn 1.jpg