Joonkheid Amie

Uit Amiepedia
Versie door Amie Bot (overleg | bijdragen) op 24 feb 2021 om 19:36 (Links, terugblik en Amiepedia toegevoegd plus intro en bestuur gewijzigd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Joonkheid Amie is een ideële stichting. Opgericht in 2010 met als doel om de Amiese cultuur in ere te houden en te vernieuwen om zodoende bij te dragen aan een stukje leefbaarheid in Amby. Want ’t dörp leif, riep men altijd. Op 11 januari 2021 kondigde de Joonkheid aan om te stoppen als traditionele vereniging zoals ze de afgelopen 10 jaar geacteerd hebben.

Logo Joonkheid Amie

Oprichtingsmanifest Joonkheid Amie

Joonkheid Amie heit tot doel ’t sjtimulere en initiëre van bewusweuring, erkinning, insjtandhawwing, en vernuijing van de Amiese identiteit en Amiese Kultuur. Dit wille veer bereike door expertise, passie, visie en verboondenheid van ein eder dei get mèt Amie te make heit te bundele in ’n vernuijende, transparante en veural oonaafhankeleke vereineging. Door ’t einsgezind oetdrage van de weirde en doele van de Joonkheid zalle luij zich aangetrokke veule tot dizze vereineging. Weijer zal d’r ’n bewusweuringsproces in gangk gezat weure die de Amiese identiteit en kultuur ten goje zal kome: Insjtandhawwing en vernuijing ligk binne handbereik.

De doele en weirdes van de Joonkheid drage veer oonder andere oet in de vörm van eveneminte, naosjlaagwerke, (thema) beejeinkômpste, informasiepakkete, sjpelle, aktiviteite en oos website. Weijer zal de Joonkheid ’n platform functie vervölle veur ander vereineginge boe plek is veur oontploeing van allerlei aktiviteite die binne de visie van de Joonkheid valle.

De joonkheid rich zich op alle inwoenersj van Amie en sjpeciaal op diegene die einige band mèt ’t dörp oonderhawwe of die ope sjtoon ‘ne band mèt ’t dörp te oontwikkele. Dit kin op sociaal, historisch, geografisch of wat veur gebied dan ouch zin. Sjleutelwoord heijbeej is verboondenheid mèt Amie, wat zich vertaalt in de erkinning en ’t oetdrage van de Amiese identiteit.

De lede van de Joonkheid, zoewaal vrouwe es manne, joonk en ajd, höbbe sjtök veur sjtök op ein of andere menier ’n oetdrökkeleke interesse in Amie. Heijdoor vörme ze ‘ne hechte groep boe plek is veur eders inbring en energie. Alle aktiviteite van de Joonkheid zalle te sjpiegele zin aan de ieder genumpde doele en zalle es gevolg sjtök veur sjtök beejdrage aan bewusweuring, erkinning, insjtandhawwing, en vernuijing van de Amiese identiteit en Amiese Kultuur Same mèt alle inwoenersj van Amie zörg de Joonkheid veur ’n bleujende en dynamische dörpsgemeinsjap. Want ’t dörp leif!

Kernweirde:

  • Man & vrouw!
  • Joonk & ajd!
  • Veur en door Amie!
  • Amiese identiteit en kultuur!
  • Oonaafhankeleke vereineging!
  • Verbondenheid!
  • ’t dörp leif!

Huidige bestuur

Functie Naam
Voorzitter Stan van Geffen
Secretaris Patrick Souren
Algemeen Bestuurslid & Activiteiten Corinne van Mulekom
Algemeen Bestuurslid & Activiteiten Roger Essers

Terugblik

De Joonkheid kan terugkijken op 10 leuke jaren waarin een 12-tal kermissen (met o.a. fancy fair en bankstellenrace) zijn georganiseerd, Amie als eerste vereniging kennis lieten maken met verborgen plekjes in eigen dorp middels AmieBinnesteboete, ’t Amies dialekt op de kaart zetten met het Groet Amies Diktee, de Amiese vastenaovend hielpen versterken met de mede organisatie van de Bokkesjeur, oude Amiese straatnamen terug brachten in het huidige straatbeeld en bijdroegen aan een keur van andere activiteiten.

Amiepedia.nl

Positief om te vermelden is dat Amiepedia.nl, de online encyclopedie over Amby, zelfstandig wordt voorgezet en hiermee gezien kan worden als een goed voorbeeld van de nieuwe opzet van Joonkheid Amie: Amiepedia is ontstaan als spin-off van de succesvolle Joonkheid activiteit Amie Binnesteboete en wordt nu door Joonkheid Amie volledig overgedragen aan de enthousiaste Amiepedia redactie die hiermee bij blijft dragen aan instandhouding van de Amiese cultuur en identiteit.

Zie ook

Externe links