Judovereniging Amby

Judovereniging Amby is opgericht in februari 1979 door de heren John Fennel en Leon Bours. Judo (Japans: 柔道, じゅうどう, jūdō) is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst, die rond 1882 werd ontworpen door Jigoro Kano.

Grondlegger van het judo Jigoro Kano rechts in de foto, met links Kyuzo Mifune

Het woord betekent 'zachte weg', waarbij het woordje do verwant is aan tao en naast de betekenis 'manier' ook de connotatie heeft van 'levenspad'. Een beoefenaar van het judo heet een judoka. Judo is een sport die wereldwijd beoefend wordt en tevens een olympische sport is.

Geschiedenis

John Fennel zei destijds tegen zijn pupil Leon Bours dat het tijd werd om in Amby een Judoclub op te richten.

Als blikvanger kunnen we jou gebruiken door je nationale en internationale prestaties op judogebied.

Zo gezegd zo gedaan. Er werd een dojo gezocht en gevonden in de feestzaal van Café de Keizer waar destijds Herbert en Marieke Crijns de scepter zwaaiden. In de begin maanden werd al snel duidelijk dat Judo best wel populair was in Amby en al vrij snel zat de vereniging op 120 leden. Oma Bours inde vanaf het begin de contributie en werd hierdoor eigenlijk hun eerste penningmeester.

Doelstellingen

Doelstellingen van de vereniging zijn het beoefenen van Judo als verdedigingssport met het doel je tegenstander geen pijn te doen, maar jezelf te perfectioneren in die sport waarbij je probeert tijdens het beoefenen van die sport de mooiste grepen en worpen uit te voeren. De judosport wordt in wedstrijdverband uitgevoerd maar kan ook recreatief uitgevoerd worden en is vanaf 5 jr. te beoefenen. Er worden wedstrijden gehouden in clubverband maar ook op provinciaal-, nationaal- en internationaalnivo.

Activiteiten

Judoclub Amby organiseert naast judotoernooien een carnavalsbal, het jaarlijks judokamp, de jaarlijks barbecue met daarbij bekendmaking van judoka van het jaar. Ook is er het jaarlijkse sinterklaasfeest en de speurtocht. De prestaties van onze judoka's werden beter en beter en zo groeide onze club uit tot een begrip in Limburg en ver daarbuiten

Externe links