Lindenstraatje

Uit Amiepedia
Versie door Amie Bot (overleg | bijdragen) op 28 okt 2020 om 13:07 ((Link bij bronnen aangepast volgens Wikipedia richtlijnen. Anders niet werkzaam in alle browers.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lindenstraatje
Uitsnede van de topografische kaart uit de jaren '20. Van noord naar zuid zien we de dorpsstraat. Bovenaan de Hagenstraat (naar rechts) en aan de onderkant het Lindenstraatje
Uitsnede van de topografische kaart uit de jaren '20. Van noord naar zuid zien we de dorpsstraat. Bovenaan de Hagenstraat (naar rechts) en aan de onderkant het Lindenstraatje
Geografische informatie
Begin Lindenplein (begon aan de dorpsstraat)
Eind Lindenplein (ongeveer t.h.v. Achter de hoven)
Algemene informatie
Genoemd naar de familie Linden
Bestrating landweg
Bebouwing niet aanwezig

Het Lindenstraatje is een oud voetpad dat lag ter hoogte van het Lindenplein ook wel bekend als 't Kempke. Het Lindenplein bestond nog niet, hier liep een voetpad naar boven richting het getske dat de Hagenweg ter hoogte van de Tiendschuur verbond met de Longinastraat.

Herkomst van de naam

De naam Lindenstraatje was niet heel lang in zwang. Met name in de jaren '30 en '40 komen we deze naam tegen. Er zijn twee mogelijke verklaringen:

1) de straat is genoemd naar lindenbomen die hier mogelijk stonden

2) de straat is genoemd naar de familie Linden-Steegen wiens huisperceel grensde aan dit pad. Zij woonden tot aan hun overlijden (rond 1900) in het boerderijtje Ambyerstraat Noord 110. Hun dochter trouwde met een Van Aubel en bouwden rond 1900 het statige herenhuis op nummer 112 in de zijtuin van haar ouderlijk huis. Direct grenzend aan het Lindenstraatje.

Hovenbuurt

Bij de aanleg van het Lindenplein verdwijnt het paadje maar de naam leeft voort in Lindenplein en dit is de aanzet geweest voor de naamgeving van de hele Hovenbuurt waar immers alle straten naar boomsoorten genoemd zijn. Dat allemaal dankzij de familie Linden!

Vermelding van het Lindenstraatje in 1942 bij de verkoop van een aanpalend perceel
Nieuwjaarwensen van de familie Van Aubel - Linden in 1926
Aanleg van de riolering in de jaren '50 in de Dorpsstraat ter hoogte van het huidige Lindenplein. Het is niet goed te zien maar hier kwam het Lindenstraatje op de Dorpsstraat uit. Op de achtergrond het statige huis van Van Aubel-Linden en daarnaast de boerderij van Linden-Steegen