Monumenten

Uit Amiepedia
Versie door MaxvanGeffen (overleg | bijdragen) op 12 sep 2023 om 21:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Monumenten: Amby kent enkele beeldmonumenten. Daarnaast zijn er diverse monumentale gebouwen te vinden in de wijk.

Licht op het plein

beeld plein Witte Boerderij, Ambyerstraat Noord
beeld: Licht op het plein


Het beeld is geplaatst in 2007 bij de tot totstandkoming van het plein "Witte Boerderij", vernoemd naar de voormalige witte boerderij die hier gelegen was. Het beeld is gemaakt door beeldhouwer Marco Jurien - kunstenaar en docent aan de Stadsacademie Jan van Eyck te Maastricht. Helaas is één van de glazen bollen enige tijd geleden vernield. Deze is weliswaar vervangen, maar het glas heeft een iets afwijkende kleur gekregen.Laan Gravenshof

pilaren voormalige ingang Gravenshof, Ambyerstraat Zuid

Vanuit de achttiende eeuw dateert deze Laanstructuur met pylonen, die behouden bleef als waardevol groenelement: de vroegere oprijlaan met pylonen van het voormalige toegangshek van de Gravenhof. De laan van circa 80 m lang en 2 m breed wordt aan weerszijden omzoomd door 40 lindebomen. De pylonen staan aan de Ambyerstraat Zuid tegenover de Schovenlaan. De laan wordt onderbroken door de Gravenstraat en eindigt bij de inrijpoort van Gravenshof. Deze laan vormt onderdeel van een parkje in het nieuwbouwplan Gravenshof, de herenhoeve uit de achttiende eeuw. Het getuigt van de lokale ontwikkelingsgeschiedenis, waarbij de laan deel ging uitmaken van een twintigste eeuws ontwikkelingsplan (1996-1999). De laan is behouden vanwege de verwevenheid met de geschiedenis van Gravenshof als onderdeel van het oude agrarische Amby.


Monument 4 x 11 jaar c.v. De Sjlaaibök

4x11 jaar c.v. De Sjlaaibök

Ter ere van het 44-jarig bestaan van carnavalsvereniging "De Sjlaaibök" werd op 12 november 1999 op het Severenplein dit monument onthuld, waarvoor een commissie van het toenmalig feestcomité te werk was gesteld. Henk van de Bosch is de ontwerper en uitvoerder van dit monument. Hij heeft zich laten inspireren door de bestaande dorpsgemeenschap en de bewoners van het toen nieuwe woongedeelte van Amby. In die jaren werd immers Amby bijna twee keer zo groot door de bouw van de zogenaamde Heggenbuurt, aan de oostkant van de Ambyerstraat Zuid. Dat betekende voor Amby en haar verenigingen dat tot actie moest worden overgegaan, om oud en nieuw Amby met elkaar te verweven. Het monument bestaat uit twee delen, die op elkaar zijn aangewezen: het ene deel komt zonder het andere deel niet tot zijn recht. Niet alleen de ontwerper, maar vooral ook de carnavalsvereniging hebben saamhorigheid hoog in het vaandel staan en met dit monument is daar uitdrukking aan gegeven.Heilig Hart

Het Heilig Hartbeeld staat naast café de Keizer aan de Ambyerstraat Noord in Amby en wordt ook wel het beeld van familie Van Aubel genoemd. Dit beeld is tussen de twee erkers van voormalig café de Keizer (Ambyerstraat Noord 3, 5) geplaatst.

Over het plaatsen van dit heiligenbeeld, midden tussen twee vensters, is weinig informatie te vinden, aangezien van de familie, welke het beeld geplaatst heeft, niemand meer leeft en er ook niets over is vastgelegd. De laatst levende van de familie Van Aubel was de heer Lambert van Aubel die gehuwd was met juffrouw Rullenraad.

Heilig Hartbeeld

Het bijbehorende pand werd in 1899 gebouwd door de gebroeders Van Aubel. Het woonhuis met het winkeltje van de gezusters Van Aubel naast het café de Keizer, was een begrip in Amby. De familie van Aubel was een welgestelde familie met landerijen achter de kerk van Amby. Deze landerijen reikten tot over de huidige Westrand. In dit gebied naast de Severenstraat lag ook huize Kampveld. Verder was de familie eigenaar van verschillende woningen her en der in Amby en Rothem. Het Heilig Hartbeeld is geplaatst op een holle eik. De holle eik is een symbool van de Heilige Gerlach of Gerlachus, die vereerd wordt in Houthem St.-Gerlach, bij Valkenburg. Gerlachus wordt vaak afgebeeld staande voor een holle eik, predikend voor een groepje mannen en vrouwen. In het verleden was de holle eik in Amby gevuld met zand, net zoals in Houthem. De devotie rond het Heilig Hartbeeld was groot. Op de eerste vrijdag van de maand stond in de kerk en in de scholen de viering in het teken van het Heilig Hartbeeld. Bij de voormalige meisjesschool aan de Kloosterstraat was ook een H. Hartbeeld geplaatst. In vrijwel elk huishouden stond in een hoek van de kamer een gipsen Heilig Hartbeeld op een console. Een Heilig Hartbeeld was vaak de eerste prijs bij wedstrijden, die georganiseerd werden door verenigingen, zoals vliegetappes bij de duivenvereniging en schietwedstrijden bij de Burgerwacht. In die tijd werden ook andere heiligenbeelden aangebracht op de gevels van woningen of ingemetseld in een nis boven de deur.

Lourdesgrot Severenpark

Lourdesgrot park Severen

Deze Lourdesgrot is in 1931 is toegewijd aan Maria en is te vinden in het rustieke wandelpark van Huize Severen. In het park vindt men idyllische plekjes, het kasteeltje en heeft men zich op de voormalige hoeve. Er zijn watervogels van diverse pluimage, zijn vijvers met markante bruggetjes en het bos met zijn voetpaden die zich uitstrekken vanaf de Severenstraat tot aan de autosnelweg Maastricht-Heerlen. In dit wandelpark, verscholen in een hoek achter een hoge heg, ligt een klein kerkhofje, dat nog dateert uit de tijd dat Huize Severen werd bewoond door de Zusters van Barmhartigheid die daar hun dode medezusters begroeven. Heden is dit wandelpark eigendom van de Elisabeth Strouven Stichting. Dit park is vrij toegankelijk, maar in eerste instantie bestemd voor patiënten van het tegenover gelegen Zorgcentrum 'De Zeven Bronnen'. Deze en anderen vinden vaak een plekje van troost en bezinning bij de Lourdesgrot, die door enkele vrijwilligers wordt onderhouden en die – helaas – nogal eens vernielingen moeten herstellen.

De Stenen Bronnen

Bij het woonzorgcentrum De Zeven Bronnen aan de Lovendaalhoeve staat voor de hoofdingang het kunstwerk De Stenen Bronnen. Het verwijst naar de zeven ondergrondse waterbronnen die in een ver verleden in Amby en omgeving aanwezig waren.