Profronde in Amby

Uit Amiepedia
Versie door Amie Bot (overleg | bijdragen) op 24 feb 2021 om 19:37 (Links toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De profronde in Amby werd georganiseerd in de jaren '80 en kende enkele edities. De organisatie was in handen van de supportersclub van Jo Maas. Deze bekende profwielrenner is geboren in Eijsden en was in die tijd inwoner van Amby. Men wilde al in 1979 een profronde in Amby houden. Echter omdat de plaatselijke favoriet Jo Maas in een andere koers moest rijden, werd besloten de ronde een jaar uit te stellen.

De ronde van Amby is verschillende jaren geweest. Toen het grote geld om de hoek kwam kijken, bij de andere koersen, waren de organisatoren in Amby genoodzaakt om te stoppen.

Deelnemersveld

Bij de eerste profronde in 1980 stonden vele bekende wielrenners aan de start. Bijna de volledige Nederlandse WK ploeg met de regerend wereldkampioen Jan Raas (1979) en voormalig wereldkampioen Gerrie Knetemann (1978) waren in Amby aanwezig. Daarnaast stond ook de winnaar van de Tour de France 1980: Joop Zoetemelk aan de startlijn. Zoetemelk eindigt als vierde in Amby achter de lokale favoriet Jo Maas. Tweede wordt Bert Oosterbosch en winnaar is Roelof Groen.

Gerrie Knetemann

Gerrie Knetemann in Amby bij het Severenplein

Op 18 augustus 1982, enkele weken na de Tour de France, verscheen er wederom een sterk deelnemersveld in Amby. Onder andere Gerrie Knetemann, winnaar van de Amstel Gold race (1974), verscheen weer aan de start. Knetemann maakte dat jaar grote indruk in de Tour. Hij wist in Frankrijk twee etappes te winnen. Zo verraste hij door de Ier Seán Kelly voor te blijven in een massasprint en door Bernard Hinault te verslaan in een lange tijdrit.

In 1983 kwam hij zwaar ten val in Dwars door België. Aanvankelijk werd voor zijn leven gevreesd, maar na een lange revalidatie keerde hij terug in het peloton om nog eenmaal uit te pakken in de Amstel Gold Race van 1985. Hij won op 34-jarige leeftijd de race opnieuw als outsider en na de winst laat 'De Kneet' zijn emoties gaan in een uitzending van Studio Sport. Hij sprak tegen interviewer Mart Smeets de legendarisch woorden: “Ik ben de gelukkigste mens op de wereld vandaag, eerlijk." Een andere beroemde uitspraak van Knetemann is: De dood of de gladiolen.

1984 zonder profpeleton

In 1984 werden er wel wielerwedstrijden(Amateurs, nieuwelingen en junioren) gehouden maar was het profpeleton afwezig. Dit vanwege onenigheid met de organisatie van de wielerronde in Veenhuizen. Die op dezelfde dag hun ronde hield. Hierdoor waren er geen profwielrenners beschikbaar voor de wedstrijd in Amby.

Overzicht van winnaars

Hierbij een overzicht van de winnaars van de profwedstrijd. In 1984 waren er geen profs en eindigde Ron Paffen als eerste in de amateurwedstrijd. Van de amateur-, nieuwelingen en junioren wedstrijden zijn niet alle winnaars bekend. Aanvullingen zijn welkom!

Datum Winnaar Bijzonderheden
20 augustus 1980 Roelof Groen Tourwinnaar Joop Zoetemelk 4e plek
19 augustus 1981 Jacques Hanegraaf Freddy Maertens niet komen opdagen
18 augustus 1982 Johan Van Der Velde Grote trekpleister Gerrie Knetemann
17 juli 1983 Ad Wijnands
28 juli 1984 Ron Paffen Zonder profpeleton
29 juni 1985 Frans Maassen
28 juni 1986 Ad Wijnands Dernyrace ipv normale koers
23 mei 1987 Jelle Nijdam Grote trekpleister Teun van Vliet
Oproep:
Veel weten we nog niet over dit onderwerp. Weet jij, of een bekende van jou, meer over dit onderwerp? Heb jij oude verhalen, afbeeldingen of videomateriaal? Weet jij meer over de personen op het eventueel aanwezig beeldmateriaal? Plaats dan hier jouw informatie (via bewerken).

Of laat het ons weten via mail. Wij zouden dit graag met andere Ambynezen via onze site willen delen.

Crystal txt