Sleuteloverdracht: verschil tussen versies

Uit Amiepedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Amie Bot heeft pagina De Sleuteloverdracht hernoemd naar Sleuteloverdracht: Titel begint nooit met lidwoord dus aangepast volgens Wikipedia richtlijnen)
(Link toegevoegd)
 
Regel 2: Regel 2:


== Amiese Sjleuteleuverdrach ==
== Amiese Sjleuteleuverdrach ==
Amby kende als zelfstandige gemeente (dus tot en met 1970) ook een ceremonie waarbij de Burgemeester en de Gemeenteraad Carnavalsvereniging De Sjlaaibök ontvingen op 't gemeentehuis.
[[:categorie:gemeente|Amby]] kende als zelfstandige gemeente (dus tot en met 1970) ook een ceremonie waarbij de Burgemeester en de Gemeenteraad Carnavalsvereniging [[De Sjlaaibök]] ontvingen op 't gemeentehuis.
Op de eerste foto begroet Burgemeester Spauwen de leden van de Raad van Elf. En op de tweede foto zit de stemming er goed in en hebben Burgemeester en raadsleden ook carnavalsmutsen op. Het is 1967 en de Prins is Prins Huub ll (Aarts +). Sjo van Kan voert de Sjlaaibök aan, terwijl de Raad en de dames (hun vrouwen!) toekijken.
Op de eerste foto begroet Burgemeester [[George Spauwen]] de leden van de Raad van Elf. En op de tweede foto zit de stemming er goed in en hebben Burgemeester en raadsleden ook carnavalsmutsen op. Het is 1967 en de Prins is Prins Huub ll (Aarts +). Sjo van Kan voert de Sjlaaibök aan, terwijl de Raad en de dames (hun vrouwen!) toekijken.
PS Opmerkelijk voor die tijd, nu heel gewoon: een vrouw in de Gemeenteraad! Mevrouw Laenen met sigaret!
PS Opmerkelijk voor die tijd, nu heel gewoon: een vrouw in de Gemeenteraad! Mevrouw Laenen met sigaret!Huidige versie van 24 feb 2021 om 19:10

De sleuteloverdracht is een belangrijke gebeurtenis in de Vastelaovendtraditie van Maastricht.'De Burgemeester draagt op zaterdagnamiddag voor de duur van Carnaval, drie dagen dus, de macht over aan de Stadsprins (De sleutel van het Stadhuis komt in handen van de Prins). Dat gebeurt echter pas nadat ze elkaar eerst (verbaal) ”de vlu höbbe aofgevaange” (In ‘t Mestreechs!)

Amiese Sjleuteleuverdrach

Amby kende als zelfstandige gemeente (dus tot en met 1970) ook een ceremonie waarbij de Burgemeester en de Gemeenteraad Carnavalsvereniging De Sjlaaibök ontvingen op 't gemeentehuis. Op de eerste foto begroet Burgemeester George Spauwen de leden van de Raad van Elf. En op de tweede foto zit de stemming er goed in en hebben Burgemeester en raadsleden ook carnavalsmutsen op. Het is 1967 en de Prins is Prins Huub ll (Aarts +). Sjo van Kan voert de Sjlaaibök aan, terwijl de Raad en de dames (hun vrouwen!) toekijken. PS Opmerkelijk voor die tijd, nu heel gewoon: een vrouw in de Gemeenteraad! Mevrouw Laenen met sigaret!

Op deze foto uit 1967 ontvangt burgemeester Spauwen de Sjlaaibök: van links naar rechts: Savelkoul, Lambèrt Wilmes, Urbain van der Linden, Sjo van Kan en burgemeester Spauwen
Het ging er gezellig aan toe in het gemeentehuis in 1967. Van links naar rechts: Huub Wintjens, Bèr Willems, Sjo van Kan, raadslid Linkens, Prins Huub II Aarts, burgemeester Spauwen, Raadslid Laenen. Op de voorgrond de dames Mia van Kan - Niesten, Jo Savelkoul-Daemen